Pofta de imprumut se domoleste

de     Cotidianul
Vineri, 28 iulie 2006, 0:00


Daca in ultimii cinci ani volumul creditelor luate de populatie se dubla de la an la an, in medie, de acum incolo discutam doar de cresteri anuale de 40%.

Volumul creditelor acordate de bancile din Romania va creste, pina in 2008, cu 25% pe an, in medie, o dinamica mai accentuata fiind asteptata pe segmentul imprumuturilor acordate populatiei, potrivit unui studiu intocmit de UniCredit pe toata zona Europei Centrale si de Est. Ritmul de crestere este inferior fata de cel consemnat in anii trecuti.

„In perioada 2000-2005, media anuala de crestere a creditelor de retail a fost de 119%, in timp ce pe sectorul corporate a fost de 39%, dar s-a pornit de la o baza extrem de redusa.

Intre 2005 si 2008, imprumuturile pe partea de retail vor avea o medie anuala de crestere de 37%, iar cele corporate de 18%“, a declarat Mihaela Popescu, analist pe probleme de macroeconomie la UniCredit Romania.

Economiile cresc mai putin

Si in ceea ce priveste depozitele constituite la banci, UniCredit estimeaza o diminuare a ritmului de crestere, dar, de data aceasta, tendinta e inversa: populatia va economisi mai mult, iar companiile mai putin.

Astfel, in cazul primei categorii, ritmul de crestere mediu anual va fi de 18%, pina in 2008 (fata de 33%, in perioada 2000-2005), iar in cazul segmentului corporate, cresterea medie anuala va fi de doar 15%, fata de 40%, pina acum. In medie, cresterea anuala a volumului depozitelor atrase de banci va fi de 16%.

Popescu apreciaza ca, desi cresterea veniturilor populatiei alimenteaza cresterea depozitelor, aceasta tendinta este contracarata de dezvoltarea continua a pietei produselor alternative de economisire.

Mai e de restructurat

Chiar daca sectorul bancar romanesc a ajuns sa fie controlat in proportie de 88% de institutii de credit straine, specialistii spun ca el nu a ajuns inca la maturitate. „Sintem departe de finalul procesului de restructurare. Vom asista la privatizarea ultimelor banci de stat si la intrarea de noi jucatori pe piata.

De asemenea, concurenta din ce in ce mai ridicata va conduce la cresterea gradului de concentrare“, spune Mihaela Popescu. Iar faptul ca la noi restructurarea a inceput mai tirziu comparativ cu vecinii nostri, alaturi de gradul mai redus al intermedierii bancare, fac ca Romania sa fie una dintre tarile cu cel mai insemnat potential de dezvoltare.

Anul trecut, ponderea activelor bancare in PIB a fost de 45%, urmind ca, in 2008, sa se ajunga la 58%. Media din Europa Centrala si de Est e de 66%, potrivit studiului. De fapt, totalul activelor din sectorul bancar romanesc reprezinta doar 3% din activele zonei.

Integral in Cotidianul28 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi