Deficitul comercial al Romaniei a atins, in primul semestru al acestui an, valoarea de 4,39 miliarde euro (FOB/FOB), in crestere cu +37,8% fata de perioada comparabila a anului anterior, si respectiv 5,81 miliarde euro (FOB/CIF) potrivit unui comunicat de presa al Minitserului Economiei. Fata de primul semestru al anului trecut, exporturile au crescut cu 23,3%, iar importurile au avansat cu 25,3%.

Principalele grupe de produse care au inregistrat deficite comerciale semnificative au fost masini si aparate, echipamente electrice si parti ale acestora cu -1.816,9 milioane euro; produse minerale -1.466,2 milioane euro; vehicule de transport -740,7 milioane euro.

Deficitul inregistrat la aceste produse a fost compensat partial de surplusul obtinut la exportul de articole de incaltaminte +461,8 milioane euro; materiale textile si produse din acestea +328,6 milioane euro; mobila + 353,5 milioane euro; lemn si articole din lemn +295,9 milioane euro si metale comune si produse din acestea +204,1 milioane euro.

„Printre factorii care au influentat si in aceasta perioada cresterea deficitului comercial si a importului se numara ritmul alert al investitiilor pentru restructurarea si modernizarea economiei, dependenta de materiile prime din import precum si concurenta exercitata de bunurile din import la care oferta productiei interne nu poate satisface cererea populatiei”, a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert.

In primul semestru al anului curent exporturile (FOB) au insumat 12,67 miliarde euro, in crestere cu 20,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Luna trecuta, valoarea exporturilor a fost de 2,28 miliarde euro cu 22,1% mai mult decat in luna corespunsatoare a anului trecut, dar mai putin cu 1,3% fata de luna mai a acestui an.

Pe de alta parte, importurile (CIF) au avansat cu 25,3% fata de primul semestru al anului trecut, atingand valoarea de 18,48 miliarde euro.

Potrivit Institutului National de Statistica, in primele patru luni ale acestui an, deficitul comercial a depasit 3,4 miliarde euro, cu 1,07 miliarde euro mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Anul trecut, cresterea accelerata a importurilor a condus la inregistrarea unui deficit comercial record, in valoare de 10,3 miliarde euro, cu 40,4% mai mare decat in 2004.