Basescu s-a arata dispus sa trimita trupe romanesti si in Liban, scrie Curentul. Luat de val dupa sueta cu Bush, Basescu se arunca sa dea trupe romanesti pentru „pacificarea“ Libanului, scrie Gandul. Bush, este interesat doar de punctul de vedere al „prietenului“ Basescu. Parerea lui Tariceanu „nici n-a existat“, scrie Cotidianul. Basescu catre americani: moartea lui Teo Peter va costa un milion de dolari, scrie EvZ.

Basescu - dispus sa trimita trupe romanesti si in Liban

preluare Curentul

Romania are capacitatea de a participa cu trupe in Liban, daca va exista o decizie internationala in acest sens, a declarat ieri, la Washington, presedintele Traian Basescu. Prezent pe terenul Licuriciului cel Mare, presedintele Basescu a adoptat un discurs dupa tiparul american.

Intrebat daca Romania va oferi trupe pentru rezolvarea situatiei din Liban, presedintele Basescu a raspuns ca Romania are capacitatea de a participa cu trupe si de a-si indeplini obligatiile ca stat membru al NATO si ca stat european, daca va exista o decizie oficiala in acest sens.

Integral in Curentul

Vizele, conditionate de adoptii

preluare Cotidianul

Continuarea colaborarii romano-americane in Irak si in Afganistan a constituit baza discutiilor dintre cei doi presedinti, insa cazul Tariceanu - retragerea trupelor din Irak - a fost abordat doar tangential. „Vreau sa multumesc poporului roman pentru sustinerea in mentinerea democratiei in Irak si in Afganistan“, a spus in fata presei liderul de la Casa Alba.

Bush i-a conferit romanului titlul de „prieten”, dar a aratat ca nu-i stie prea bine functia de stat, numindu-l „premierul Romaniei”. Un alt punct forte abordat de Basescu a fost ridicarea vizelor de catre SUA pentru cetatenii romani. George W. Bush a s-a aratat deschis fata de problema si a indicat ca solutie elaborarea unei foi de parcurs.

Imediat, Traian Basescu l-a asigurat ca romanii nu mai sint interesati sa imigreze ilegal si ca acest lucru este deja testat in Europa. Demersurile lui Basescu in chestiune au continuat si la Congres.

Printre altele, el a facut apel la parteneriatul militar dintre Romania si SUA in teatrele de operatiuni din Irak si din Balcanii de Vest si a spus ca romanilor le-ar placea sa fie tratati ca parteneri si in ceea ce priveste problema vizelor: „Avem sentimentul ca sintem un pic discriminati“.

Potrivit unor surse apropiate de legislativul american, vizele nu vor fi ridicate daca Romania nu va da drumul la adoptiile internationale.

Integral in Cotidianul.

Basescu catre americani: moartea lui Teo Peter va costa un milion de dolari

preluare EVZ

Presedintele Traian Basescu i-a solicitat joi, la Pentagon, secretarului de stat al apararii, Donald Rumsfeld, sa trateze cu atentie problema despagubirii acordate familiei muzicianului de la Compact, Teo Peter, ucis intr-un accident de masina in urma cu doi ani de un angajat militar al ambasadei americane de la Bucuresti.

Suma de 1 milion de dolari solicitata partii americane este considerata de Basescu drept corecta, mai corecta decat oferta "foarte scazuta" facuta de Pentagon. Seful statului roman s-a intalnit joi, la Washington, si cu omologul sau american, George W. Bush, in cadrul unei vizite de doua zile in SUA.

Integral in EvZ.