“Nu loviti parchetul cu chelia!” Indemnul notat de Ilf si Petrov are, zic eu, foarte mult bun simt. Pacat ca dl Basescu nu l-a citit la timp. Sigur, intre timp seful Statului a lovit Parchetul cu o demitere; dar nu inainte ca institutia, alaturi de “servicii”, sa-l fi pus in situatia de a lua un contact foarte neplacut cu dusumeaua.

Presedintele Statului n-a inteles pe deplin un lucru foarte simplu. Nu poti construi institutii noi lasandu-le pe mana unor oameni atat de legati de modul in care au functionat cele vechi. Daca a dorit sa-l mentina pe dl Botos sef peste Parchetul General, atunci automat a optat sa mentina si posibilitatea neplacuta ca procurorii sa se transforme, subit, in avocati. Asa cum a facut cel care-l ancheta pe Omar Hayssam.

Lucrurile nu stau foarte diferit in ce-l priveste pe seful SRI. In cazul dlui Timofte, presedintele a ignorat din nou un indemn de bun simt, unul apartinand lui Marx. Groucho Marx, un alt vechi umorist care ar fi fost, in Romania de astazi, un respectabil analist politic.

Zicea Groucho, “Domnilor, poate ca omul acesta arata a idiot, poate ca vorbeste ca un idiot, dar nu lasati toate astea sa va pacaleasca. Chiar este un idiot!” Presedintele Basescu, s-ar zice, s-a lasat intradevar pacalit.

Nu ma refer neaparat la episodul de acum cateva saptamani, cand seful SRI a detectat un atac mortal cu gripa aviara din partea unor curci maghiare vii deghizate in gaini moarte. Acolo a fost un ridicol inofensiv. Nu ma refer nici macar la faptul ca Serviciul l-a pierdut pe Hayssam.

Aveam si noi un suspect de terorism, chit ca Hayssam intra mai degraba in profilul escrocului care se foloseste de terorism decat a teroristului clasic. Oricum, nici macar pe ala n-am putut sa-l tinem in tara, daramite in vreo puscarie. De rasul curcilor aviare, nu alta.

SRI, am aflat - chiar de la dl Basescu, nu poate supraveghea nici macar suspectii de terorism, odata ce acestia au incaput pe mana justitiei. Fascinanta situatie. Cu alte cuvinte, cat timp un cetatean este, formal vorbind, deasupra suspiciunilor si complet nevinovat, serviciile il pot supraveghea in voie.

Imediat ce devine suspect la modul formal, imediat ce un judecator e de parere ca exista probe temeinice impotriva sa, supravegherea se opreste. Cum spuneam, sa nu ne lasam pacaliti de faptul ca fac pe idiotii...

Dar nici macar asta nu e aspectul cel mai grav, faptul ca dl Timofte isi dovedeste, din nou, incompetenta galopanta. Cel mai grav este ca isi permite sa dea sfaturi justitiei, sa-i evalueze hotararile, sa-si conditioneze realizarea atributiilor de serviciu de deciziile acesteia. SRI, spune directorul sau, nu e vinovat, justitia nu trebuia sa-l elibereze pe Hayssam.

Mai mult, directorul Serviciului se plange ca acesta nu a fost consultat in luarea deciziei. Cum vine asta?

continuarea pe Blog