Temeraturile foarte ridicate inregistrate in Romania in ultimele zile au provocat moartea a opt persoane - informeaza Ministerul Sanatatii. La nivelul intregii tari au fost nregistrate mai mult de 800 stari de lipotimie, cazuri de spasmofilie, hipertensiune si chiar come cauzate in special de consumul de alcool urmat de expunerea la soare.

Totodata, Ministerul Sanatatii recomanda ca persoanele varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiu liber si frecventarea locurilor aglomerate.

In cazul in care este necesara expunerea la soare, trebuie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale si in culori deschise).

In zilele caniculare se recomanda consumul a 2-4 litri de lichide pe zi si a alimentelor sarace in grasimi. De asemenea, trebuie evitat excesul de cafea si consumul de bauturi alcoolice.

Angajatorii sunt obligati, conform legislatiei, sa modifice programul de lucru in conditiile impuse de temperaturile ridicate si sa distribuie angajatilor apa minerala.