Comisia Europeana slefuieste mecanismele de monitorizare postaderare si clauzele de salvgardare ce vor fi impuse Romaniei si Bulgariei prin raportul de monitorizare din 26 septembrie. Rezultatele slabe in lupta anticoruptie vor putea duce la blocarea a pana la 25% din fondurile pentru agricultura, a declarat un inalt oficial european redactorului Romaniei Libere.

"Rezultate concrete extrem de limitate"

Comisarul pentru Justitie Franco Frattini soseste in aceasta seara la Bucuresti pentru a stabili daca va fi necesara o clauza de salvgardare pe justitie si monitorizarea acestui domeniu si dupa aderare, ne-a declarat Timmo Summa, director pentru Romania si Bulgaria in cadrul Directiei Extindere din Comisia Europeana.

"Comisia Europeana nu a hotarat inca daca vor exista clauze de salvgardare in privinta Romaniei, insa astfel de masuri pot fi luate pana la data aderarii si chiar ulterior, pentru o perioada de pana la 3 ani", spune Summa.

Principala nemultumire a Bruxelles-ului raman rezultatele slabe in lupta anticoruptie: "Comisia Europeana recunoaste progresele facute in lupta impotriva coruptiei, insa regreta rezultatele concrete extrem de limitate, de aceea nu putem fi multumiti la acest moment", explica Summa.

CSM franeaza aderarea

Un alt oficial european cu care ne-am consultat ne-a declarat ca "este foarte probabil, asa cum se prezinta acum situatia, ca in septembrie sa recomandam anumite masuri de salvgardare in domeniul Justitie si Afaceri Interne, in ambele tari.

In Romania, unele parti ale reformei functioneaza si arata rezultate, dar in alte parti rezultatele nu sunt destul de convingatoare, iar atitudinea Consiliului Suprem al Magistraturii nu este de natura sa ne linisteasca". Mecanismul de monitorizare postaderare se vrea un mijloc de presiune pentru implementarea reformei initiate de Monica Macovei si pentru depasirea rezistentei din sistem.

"Masurile de salvgardare nu trebuie sa intre in vigoare imediat, vom folosi mai degraba baza legala pe care ne-o ofera Tratatul pentru a crea un mecanism de monitorizare cu un set de criterii de referinta (benchmarks) si doar in situatia in care monitorizarea va arata rezultate nesatisfacatoare, vor intra in vigoare masurile de salvgardare", ne-a explicat oficialul citat.

Banii pentru agricultura, blocati de coruptie

O alta masura, mai dura decat clauza pe Justitie, va fi insa clauza pentru agricultura, pusa in legatura cu lipsa rezultatelor convingatoare in cazurile de frauda si coruptie privind fondurile europene. Si aici, Comisia Europeana elaboreaza un mecanism in premiera printre statele care au aderat la UE, care poate duce la blocarea a pana la 25% din fondurile UE.

"Agricultura mai mult ca sigur ca va primi o clauza. Va fi un mecanism nou, ce ne permite sa nu rambursam pana la 25% din cheltuielile din agricultura in ambele sau intr-o singura tara, daca mai persista probleme sistemice in lupta anticoruptie", ne-a declarat oficialul citat.

In baza articolului 37 din Tratatul de Aderare, Comisia poate lua masura de a bloca platile destinate Romaniei, daca nu sunt indeplinite toate conditiile pentru gestionarea corecta a fondurilor UE.

La acest capitol, Romania trebuie sa dispuna de agentii de plata acreditate, precum si de un sistem integrat de administrare si control (SIAC) pentru a gestiona platile directe efectuate catre agricultori si operatori.

Integral in Romania Libera