Banca Nationala a Romaniei se plange de multa vreme din cauza efectelor nefaste ale fondurilor speculative, intrate in numar mare pe piata financiara romaneasca. Ele prezinta pericol maxim intrucat pot iesi din piata la fel de repede cum au intrat, producand dezechilibre importante.

Ce atrage aceasta valuta? Diferenta dintre dobanzile la lei din Romania si cele la valuta, din strainatate (euro sau dolari). Practic, orice firma mare, care prezinta bonitate si isi permite sa imprumute sume mari pe piata de capital internationala, va obtine prin plasarea respectivilor bani, transformati in lei, la bancile romanesti, un profit substantial. Iar gradul de risc este zero!

Cea mai elocventa proba am avut-o in ultimul an chiar de la un actor din Romania, la care multi nu se asteptau. Primaria Capitalei a imprumutat din afara 500 milioane de euro pentru dezvoltarea unor proiecte de infrastructura. Cum lucrurile nu au mers conform planului, banii au fost plasati in banci din Romania, pentru a se reduce efectele devalorizarii si dobanzilor platite degeaba.

Surpriza a venit la bilantul anual, cand s-a constatat ca primaria a reusit prin acest joc sa iasa in castig: in afara recuperarii dobanzii platite, s-a creat si un plus de circa opt milioane de euro.

Practic, fara a investi nimic, beneficiind doar de credibilitate externa, o institutie romaneasca a castigat opt milioane de euro pe speculatie financiara!

Extrapoland exemplul si tinand cont ca pentru un fond de investitii extern dobanzile la imprumuturi contractate sunt si mai mici, e clar ca profiturile sunt mai mult decat multumitoare.

Interesul deosebit al capitalurilor externe pentru piata romaneasca e probat de randamentele foarte bune obtinute prin investitii pe piata monetara, unde dobanzile la lei sunt inca la un nivel foarte apetisant.

Decalajul intre dobanzile din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, pe de o parte, si Romania, pe de alta parte, permite obtinerea unui profit simtitor chiar si daca cineva se decide sa se imprumute pe piata internationala de capital si sa faca plasamente apoi la banci romanesti.

Viabilitatea acestui joc financiar ce pare incredibil la o prima vedere e probata de autoritatea locala bucuresteana.

Primaria Capitalei a obtinut venituri de peste 31 milioane de lei, adica mai mult de opt milioane de euro, din dobanzile incasate de la bancile la care a plasat cele 500 de milioane de euro obtinute in urma emisiunii de obligatiuni pe pietele internationale de capital realizata in urma cu un an.

Integral in Curentul