Un detinut american, condamnat la inchisoare pe viata pentru asasinarea unei adolescente, a declarat ca el a ucis alte 48 de persoane, cariera sa de criminal in serie intinzandu-se pe mai mult de doua decenii.

Robert Charles Browne (53 de ani) sustine ca prima sa crima dateaza din 1970, pe cand era soldat stationat in Coreea de Sud, unde si-a omorat un coleg. Barbatul sustine ca, odata intors in SUA, a continuat sa ucida, cele mai multe victime fiind din Louisiana

(17 persoane), Colorado (9) si Texas (7), restul crimelor producandu-se in alte state.

„E posibil ca el sa exagereze, dar in munca noastra nu putem porni de la aceasta premisa”, a declarat saptamana trecuta detectivul Terry Maketa.

Autoritatile americane afirma ca, pana in prezent, declaratiile date de detinut confirma implicarea sa in cel putin sase crime ce nu fusesera solutionate pana acum.

Robert Browne se afla in inchisoare din 1995, cand a recunoscut asasinarea unei fete de 13 ani din Colorado. In anul 2000, el a inceput sa corespondeze cu o asociatie de voluntari din randul politiei, care se ocupa de crimele nerezolvate.

Scrisorile sale erau pline de aluzii la crimele comise. „Sapte fecioare sacre, ingropate una langa alta, iar cele mai putin merituoase, raspandite care-ncotro”, se afirma intr-una dintre misive.

„Scorul este 1 pentru voi, 48 pentru cealalta echipa”, mai scria el, referire clara la asasinatul pentru care se afla dupa gratii si la cele nedescoperite inca.

Autoritatile nu stiu ce l-a facut pe Browne sa marturiseasca, dar se indoiesc ca ar fi vorba de remuscari. E foarte posibil ca el sa fie ros de dorinta de a deveni celebru, de a-si vedea numele inscris in galeria marilor asasini.

La ora actuala, recordul de cel mai prolific ucigas in serie american este detinut de Gary Ridgway, ucigasul din Green River, condamnat in 2003 pentru asasinarea a 48 de femei, desi in cateva ocazii s-a laudat cu 71 de victime.

Fotograful fatal

Tot in ultima saptamana a mai aparut un candidat la titlul de cel mai sangeros criminal american, si tot gratie celor care se ocupa de vechile dosare.

Politia din California a redeschis cazul lui William Bradford (60 de ani), condamnat la moarte pentru asasinarea a doua tinere si suspectat acum ca ar fi ucis alte 50 de femei ale caror fotografii au fost gasite la domiciliul sau.

Barbatul se dadea fotograf si agata tinere carora le promitea o cariera de fotomodel. Asa a reusit sa se apropie de cele doua tinere pentru a caror moarte a fost condamnat in 1987.

Integral in EVZ