Un anunt care scoate la vanzare o suprafata de teren in vecinatatea unui lac nu ramane fara raspuns. Daca parcela de teren se vinde cu tot cu luciul de apa, se poate vorbi de o adevarata afacere. Asemenea tranzactii sunt extrem de rare, spun agentii imobiliari din toata tara, pentru ca cele mai multe lacuri sunt concesionate si nu fac obiectul vanzarilor.

Businessul devine extrem de profitabil pentru firmele concesionare, dar si pentru administratorii de drept ai lacurilor.

Ofertele de terenuri cu vedere la lac sau la mare ale agentiilor imobiliare din judetul Constanta se soldeaza de cele mai multe ori cu incheierea unor contracte de vanzare-cumparare, desi preturile depasesc 100 de euro/mp. Cine vrea sa faca insa afaceri chiar pe terenurile care au luciuri de apa trebuie sa cunoasca proiectele de dezvoltare ale autoritatilor locale. Tot cu ele se bate palma in cazul asocierilor cu firmele private.

Un asemenea proiect care a starnit interesul investitorilor din judetul Constanta este amenajarea lacului Belona din Eforie Nord. Ion Ovidiu Brailoiu, primarul orasului, precizeaza ca asocierea pe o perioada de 25 de ani dintre Consiliul local si Shark - firma care urmeaza sa amenajeze lacul cu pricina - "este o afacere buna pentru ambele parti".

Primaria detine o cota de 30% in acest parteneriat, potrivit edilului orasului. Practic, intreaga zona va deveni loc de agrement, investitia fiind estimata la suma de 2-3 milioane de euro. Dupa amenajarea programata sa inceapa anul viitor, lacul Belona se va transforma intr-un urias "acvariu" populat cu pesti, dar in care se vor putea face si scufundari, dupa cum explica primarul Brailoiu.

Lacuri sarate pentru statiuni balneare

Desi sunt extrem de rare, exista si ocazii in care lacuri aflate in proprietate privata sunt scoase la vanzare. In judetul Cluj, de exemplu, lacurile cu apa sarata reprezinta adevarate oportunitati de afaceri pentru investitorii interesati de construirea de ministatiuni balneare, stranduri ori campinguri.

Preturile terenurilor cu asemenea luciuri de apa variaza intre 30 si 60 de euro/mp, potrivit anunturilor unor particulari. Reprezentantii Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM) din mai multe filiale spun ca asemenea afaceri nu sunt parafate de obicei prin intermediul agentiilor imobiliare.

Integral in Adevarul