O echipa tehnica din cadrul firmei americane Bell Helicopter, filiala a grupului Textron, va efectua in aceasta saptamana o vizita in tara noastra, in vederea evaluarii uzinelor IAR Ghimbav, Romaero Baneasa si Avioane Craiova.

Potrivit ministrului economiei si comertului, Codrut seres, citat de Mediafax, compania si-a manifestat interesul pentru preluarea uneia dintre uzinele romanesti de avioane, la care statul este actionar majoritar. Compania Bell Helicopter este lider in materie de tehnologie a zborului, avand o experienta de peste 50 de ani si mai mult de 37.000 de avioane realizate. Mai mult de jumatate din elicopterele din lume poarta numele Bell.

Datoriile la stat treneaza privatizarea Romaero

In cazul celor doua companii din industria de aparare, Romaero Baneasa si Avioane Craiova, statul urmeaza sa scoata la vanzare, cel mai probabil in toamna acestui an, un pachet de 72,9%, si respectiv 80,9% din actiuni. Pentru Romaero Baneasa au fost primite mai multe scrisori de interes, cele mai importante companii aflate pe lista fiind Saab, din Suedia si Israel Aircraft Industries.

Cele doua companii scoase la privatizare, pe care statul a mai incercat sa le vanda, sunt specializate in fabricarea de avioane si aerostructuri si furnizeaza servicii in domeniul intretinerii si reparatiilor de aeronave.

Potrivit unor surse din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), anuntul pentru privatizarea Romaero va fi publicat dupa ce autoritatile vor rezolva problema unor datorii de circa 20 de milioane de lei catre stat.

Interes mai vechi pentru IAR Ghimbav

In luna septembrie a anului in curs urmeaza sa fie lansata la privatizare si compania IAR Ghimbav. De altfel, dicutiile pentru trecerea in proprietate privata au demarat inca din luna martie, cu reprezentanti ai grupului european de aparare si aeronautica EADS si ai grupului franco-german Eurocopter, filiala a grupului EADS.

Integral in Adevarul