Aviatia israeliana a deschis focul, luni, asupra regiunii Taybeh din sudul Libanului, pentru a sprijini fortele terestre care se luptau cu gherilele Hezbollah. Anuntul a fost facut de un purtator de cuvant al armatei, citat de Reuters, care a explicat ca a fost vorba de o neintelegere si si-a exprimat regretul pentru acest incident.

Anterior, Israelul anuntase suspendarea raidurilor aeriene in aceasta regiune, timp de 48 de ore.

In cursul diminetii, armata israeliana a dezmintit ca rachetele Hezbollah au lovit luni orasul israelian Kiryat Shmona, aflat in apropierea granitei cu Libanul, asa cum anuntase anterior, relateaza France Presse. Exploziile de luni din nordul Israelului nu au fost cauzate de rachetele Hezbollah, ci mai degraba, de explozii „controlate” ale politiei - au anuntat surse militare.

Ministrul israelian al Justitiei a declarat ca suspendarea atacurilor aeriene asupra Libanului timp de doua zile nu inseamna sfarsitul razboiului impotriva Hezbollah.

Si ministrul israelian al Apararii a precizat ca tara sa are in vedere o extindere a operatiunilor militare impotriva miscarii Hezbollah. Mai mult, acesta a acuzat Iranul ca incurajeaza actiunile ucigase ale acestei grupari.

"Luptam impotriva Hezbollah, care nu este altceva decat avangarda regimului extremist de la Teheran, care finanteaza si incurajeaza activitatile sale ucigase", a spus el. Ministrul israelian al Apararii a acuzat si guvernul libanez ca "a abandonat populatia Libanului in mainile Hezbollah". El a apreciat ca razboiul dus de Israel impotriva Hezbollah "va schimba realitatea din regiune".

Avioane de lupta israeliene au atacat, duminica dimineata, mai multe cladiri din localitatea libaneza Qana, din sudul tarii. Dupa cum transmite corespondentul Radio Romania in Liban, aproximativ 60 de persoane au fost ucise, printre care si numerosi copii.

Sefi de state si de guvern din intreaga lume au acuzat masacrul israelian din Qana. SUA si Marea Britanie s-au abtinut sa condamne acest atac, exprimandu-si doar regretul fata de vietile pierdute.

Autoritatile israeliene au anuntat ca va intrerupe atacurile aeriene pentru 48 de ore si si-au exprimat regretul fata de moartea civililor, apreciind ca miscarea Hezbollah este responsabila de aceasta tragedie. Libanul a decretat ziua de luni, zi de doliu national.

Organizatia Natiunilor Unite a precizat ca 600 de persoane, dintre care aproximativ o treime copii, au fost ucise in timpul operatiunilor militare israeliene in Liban, declansate in urma cu aproape trei saptamani.