• 1. Catalin Dorian Florescu
    Drumul scurt spre casa

    Traducere din limba germana de Mariana Barbulescu
    Prefata de Marius Chivu
    Colectie: Fiction Ltd

    Carte distinsa cu Premiul Anna Seghers pe 2003.
    „Venirea mea in literatura romana ma satisface si, in acelasi timp, ma face nesigur. Este ca o proba generala, pe cind in spatiul german sint deja «veteran», am trecut proba calitatii. Aici, unde se petrece o parte din actiunea cartii, se poate descoperi cu adevarat veridicitatea.” (Catalin Dorian Florescu)

    Romanul lui Catalin Dorian Florescu este o poveste emotionanta, scrisa cu aceeasi fluiditate, cu aceeasi grija fata de cititor cu care autorul ne-a obisnuit deja. Trei tineri pornesc intr-o calatorie spre Est: de la Zurich, prin Viena si Budapesta, spre malul Marii Negre. Intimplarile prin care trec sint dramatice, incarcate uneori de absurd.

    Autorul dezvolta in cel de-al doilea roman al sau o imagine cuprinzatoare si, totodata, plina de miez a inceputului anilor ’90. O carte impresionanta, melancolica si mai ales plina de viata.
    „Catalin Dorian Florescu reuseste sa gaseasca drumul cel mai scurt dintre experienta proprie si scris. E chiar formula literaturii adevarate. Cea simpla, originara, pe care, cel putin in proza, trebuie s-o reinvatam, dupa multe decenii de eschive stilistice si morale.

    Si mai e ceva ce merita reamintit: tinarului scriitor elvetian de origine romana ii datoram destul, pentru simplul fapt ca sinceritatea lui se aude pe nemteste. Ea poate deveni astfel si sinceritatea noastra.” (Tania Radu)

    Catalin Dorian Florescu (nascut la 27 august 1967, in Timisoara) a parasit Romania, impreuna cu parintii sai, in 1982, iar de atunci locuieste in Zurich. A absolvit Facultatea de Psihologie si Psihopatologie la Universitatea din Zurich. Intre 1995 si 2001 a lucrat ca psihoterapeut intr-un centru de reabilitare pentru dependentii de droguri. Din decembrie 2001 este scriitor liber-profesionist.

    Romanul Wunderzeit (Vremea minunilor, Editura Polirom, 2005), a fost distins cu premiile Pro Helvetia si Hermann Lenz pe 2001, Cartea de Limba Germana a anului din partea Fundatiei Elvetiene Schiller, Cartea anului in orasul Zurich, Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002 si Premiul Anna Seghers pe 2003.

    Autorul a mai publicat: povestirile Im Nabel der Welt (in antologie, 2001), Radu und der Mann, der reden wollte (in antologie, 2002), 11.

    September (in antologie, 2003), Die Nacht davor (2004); eseul Genoven der Postmoderne (pentru Biblioteca Exilului din Viena), cu ocazia simpozionului „Erich Fried” (2003), romanul Maseurul orb (2006; in curs de aparitie la Editura Polirom); articole si eseuri in suplimentul cotidianului Tages Anzeiger intre 2001 si 2003.


  • 2. Michel Houellebecq
    Posibilitatea unei insule

    Traducere din limba franceza si note de Emanoil Marcu
    Colectie: Biblioteca Polirom

    „Respingator pentru unii, genial pentru altii, utopist totalitar sau vizionar tulburator, Michel Houellebecq a reusit in doar citeva luni sa imparta publicul in doua tabere: ura lui a devenit o pasiune la moda.“ (Le Nouvel Observateur)

    Posibilitatea unei insule (Prix Interallie, 2005) este, in esenta, un roman despre timp - timpul omului, masurat in ceasuri de bucurie sau durere, si cel al umanitatii, cu transformarile ei lente, dar inevitabile -, despre chinul de a fi supus ravagiilor sale si despre ispita de a i te sustrage.

    Acestea sint liniile de forta ale istorisirii de viata a lui Daniel1, umorist de succes si „observator acid al realitatii contemporane”, ce relateaza cu detasare, sfirsitul unei societati a simulacrului, victima a propriei frivolitati si a delirului tehnologic in care se complace.

    Povestea lui este comentata si completata, doua milenii mai tirziu, de clonele sale, Daniel24 si Daniel25, reprezentanti ai rasei neo-umanilor, a caror viata lipsita de pasiuni, dar nu si de dileme, pare a demonstra adevarul trist ca linistea nu este totuna cu fericirea.

    Michel Houellebecq este autorul bestsellerurilor: Platforma (Polirom, 2003), Extinderea domeniului luptei (Polirom, 2005) si Particulele elementare (Polirom, 2006).
    Debuteaza in 1985, cu poeme in Nouvelle Revue de Paris. In 1991, ii apare o biografie a lui Howard P. Lovecraft, intitulata Impotriva lumii, impotriva vietii. Un an mai tirziu, vede lumina tiparului primul sau volum de poeme, Pe urmele fericirii, distins cu Premiul Tristan Tzara. In 1994, publica primul roman, Extinderea domeniului luptei, care il face cunoscut publicului larg.

    Al doilea volum de poeme, Sensul luptei, obtine Prix de Flore in 1996. Dupa numai doi ani, publica simultan volumul de texte critice Interventii si romanul Particulele elementare, tradus in peste douazeci si cinci de limbi si recompensat cu Prix Novembre. In 2001, publica romanul Platforma, care cunoaste, asemenea Particulelor elementare, un succes fulminant.

    In anul 2002, devine primul francez caruia i s-a acordat prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award.


  • 3. Alessandro Boffa
    Esti un animal, Viskovitz

    Traducere din limba italiana si note de Alexandra-Maria Chescu
    Colectie: Biblioteca Polirom

    Tradus in douazeci de limbi, romanul descrie existentele multiple ale protagonistului, care intrupeaza, pe rind, un melc bisexuat, un papagal care vorbeste despre dragoste, un pirs cu vise erotice, un ciine politist budist, un trintor supus unei operatii estetice, un leu indragostit de o gazela, un cameleon in cautarea sinelui, un rechin, un vierme, un gindac... Viskovitz traieste in fiecare

    dintre aceste animale si in multe altele, asumindu-si bizareriile, nevrozele si vanitatile lor. Insa, in umbra acestor hilare metamorfoze, este ascunsa conditia umana, cu demnitatea si libertatea ei.

    Esti un animal, Viskovitz este un tour de force de comic si inteligenta, in care jargonul stiintific se transforma in inventie lingvistica, replicile, in aforisme, iar loviturile de teatru - in momente de iluminare filosofica. E o suita de fabule ironice, ce prezinta o lume in care incepi prin a fi animal si sfirsesti prin a deveni bestie.

    Alessandro Boffa s-a nascut la Moscova. A lucrat doi ani ca biolog intr-un laborator de genetica animala, pentru ca ulterior sa se dedice studierii creierului uman. In timpul crizei financiare din 1986, a cistigat la bursa o suma considerabila si a plecat intr-o calatorie de unsprezece ani in California si in estul Asiei.

    Si-a luat diploma in gemologie la Bangkok si a inceput sa faca afaceri cu pietre pretioase, dupa care a petrecut cinci ani pe o mica insula thailandeza. In 1998, debuteaza cu Esti un animal, Viskovitz, carte ce va avea un succes rasunator.


  • 4. Anne Lavedrine
    Ceaiurile

    70 de plante pentru sanatatea si frumusetea ta
    Traducere de Dana Zamosteanu
    Colectie: Hexagon. Medicina naturista si traditionala

    Revenite la moda, ceaiurile constituie modalitatea cea mai eficienta de extragere a principiilor active din plante si, spre deosebire de medicamente, nu produc efecte secundare nedorite. O alternativa placuta si putin costisitoare pentru tratarea afectiunilor, tratamentele cosmetice si fortificarea organismului, ceaiurile sint, in acelasi timp, o bautura relaxanta.

    Cartea contine sfaturi pentru prepararea ceaiurilor, in functie de necesitatile fiecarui consumator, precum si informatii despre calitatile terapeutice ale plantelor medicinale din care sint preparate.

    Din cuprins:
    Stiinta antica si leacurile babesti: mereu in actualitate! • Arta ceaiului de plante • Virtutile medicinale ale ceaiurilor de plante • Frumusetea cu ajutorul ceaiurilor • Intrebuintarile casnice ale ceaiurilor de plante • Ceaiuri savuroase: citeva retete

    Anne Lavedrine este autoarea mai multor carti din domeniul medicinei naturiste: Aliments mythiques qui font les centenaires (1997; in colaborare cu Josette Rousselet-Blanc), S’epanouir en attendant bebe (1999), Les vertus du vinaigre (1999), Les bienfaits des huiles (2001) si Les bienfaits de la biere (2002).


  • 5. Marin Chirazi, Petru Ciorba
    Culturism

    Intretinere si competitie

    Mens sana in corpore sano - un principiu de viata care imbina sanatatea mintii si a trupului intr-un echilibru perfect al fiintei umane - este laitmotivul activitatii culturistice.

    Volumul include notiunile teoretice de baza (cunostinte despre organismul uman, in general, si despre muschi, in special, sfaturi privind alimentatia sanatoasa a celui ce depune eforturi sporite in cadrul programelor culturistice), dar si exercitii practice avind drept scop cultivarea unui corp frumos si sanatos.

    Prin stilul accesibil si prin tehnicile descrise si ilustrate, cartea se adreseaza oricui vrea sa abordeze acest sport pentru mentinerea sanatatii sau pentru performanta sportiva.

    Din cuprins:
    Notiuni generale despre culturism • Notiuni generale despre musculatura • Teoria antrenamentului in culturism • Analiza exercitiilor pentru diferite grupuri musculare • Antrenamentul in culturism • Alimentatia

    Marin Chirazi (n. 1965) este doctor in stiinte pedagogice, antrenor de judo, antrenor de culturism, instructor Kaiaking (Univ. Freiburg, Germania), membru al Comitetului central al antrenorilor in cadrul Federatiei Romane de Judo. Rezultate sportive: campion national al Romaniei la judo, 1992, multiplu campion national universitar al Romaniei, multiplu medaliat la Campionatele Romaniei de Judo.

    A obtinut locul al III-lea la Campionatele Europene de Judo pentru Veterani, in 2004. Este autor al mai multor carti de culturism si judo, dintre care: Culturism - ghid practic (1998), Culturism - curs pentru specializare (2004)
    Petru Ciorba (n. 1959) este student la Facultatea de Educatie Fizica si Sport.

    Rezultate sportive: 33 de titluri de campion national al Romaniei la culturism la nivel de juniori, seniori, master, intre 1979 si 2002, si diferite cupe si campionate internationale; campion balcanic, 1994; locul al III-lea la Campionatele Europene de Culturism din 1996; vicecampion european, 2000; vicecampion mondial la culturism pentru amatori, in 2003 si 2004; locul al III-lea la Campionatele Mondiale de Culturism pentru Amatori, 2004.