Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o noua zi de apreciere a preturilor actiunilor societatilor de investitii fiananciare, in cazul carora avem de a face cu a treia sedinta consecutiva de aceasta factura.

Valoarea tranzactionata nu a fost una la fel de consistenta comparativ cu sedintele din saptamana precedenta, daca este sa excludem din totalul de 25,8 milioane lei realizat azi pe portalul BVB doua tranzactii mai mari, una cu actiunile Policolor Bucuresti (simbol PCL, 1 milion de actiuni tranzactionate la pretul de 1,75 lei/actiune), iar alta, pe piata Rasdaq, cu actiunile companiei hoteliere

Romanta Estival Neptun 2002 (ANTA), in valoare de 3 milioane lei. S-a tranzactionat aproximativ 39% din capitalul social al acestui emitent la un pret de 1,26 lei/actiune.

Din valoarea amintita mai sus, 9 milioane lei s-au datorat tranzactiilor cu actiuni SIF, care au deschis ziua timid, in zona neutra, dupa ce vineri, la inchiderea sedintei s-a observat o vadita presiune la vanzare pe aceste titluri.

Volumele tranzactionate pe acest palier de preturi a fost unul redus insa, astfel ca in jurul orei 12 cumparatorii au dus cotatiile cu aproximativ 2% mai sus, iar inchiderea bursei consemna o apreciere medie a acestor titluri de 1,35%.

Astfel, SIF5 a fost din nou cel mai lichid simbol dintre cele cinci, cele 1,33 milioane actiuni tranzactionate contand cu 3,2 milioane lei la valoare zilnica a tranzactiilor, pretul de inchidere fiind de 2,40 lei/actiune, in crestere cu 2,13%.

SIF1 s-a apreciat cu 1,79%, pana la 2,28 lei/actiune, SIF2 a consemnat un pret de inchidere de 1,89 lei/actiune, constant (insa aici trebuie spus ca inchiderea de vineri pe acest titlu a fost una fortata in sus), SIF3 a ajuns la nivelul de 1,97 lei/actiune, iar SIF4 la 1,41 lei/actiune, in crestere cu 1,44% pe date zilnice.

Indicele BET-FI (care reflecta evolutia celor cinci actiuni SIF) a ajuns la nivelul de 42.546 pc.

Spre deosebire de indicele BET-FI, ceilalti doi, BET si BET-C, au avut o evolutie mai putin fericita, o contributie larga avand-o Rompetrol Rafinare. Dupa cresterile sustinute din ultima perioada, corectia a fost foarte severa, pretul de referinta stabilit vineri (0,089 lei) nefiind atins, scaderea incepand de la nivelul de 0,0882 lei, inchiderea gasind actiunea cu 5,96% mai jos, la 0,837 lei.

Nici celalalt actor important din segmentul petrolier al bursei, SNP Petrom, nu a reusit o apreciere sau macar o consolidare, pretul sau afandu-se intr-o depreciere de 1,79%, pana la 0,55 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost tranzactionate intre 1,07 lei si 1,09 lei, ultima tranzatie a zilei consemnand pretul de referinta de 1,08lei/actiune, constant fata de sedinta precedenta. In prima zi dupa modificarea blocului de tranzactionare la 10 actiuni, BRD s-a apreciat cu 1,8%, cu acest titlu consemnandu-se tranzactii in valoare de 2 milioane lei. Ultimul pret al zilei a fost stabilit la 17 lei.

Biofarm Bucuresti a avut o apreciere usoara, de 0,8%, pe un volum tranzactionat modest, de 240.000 actiuni. Cu celelalte doua societati din sectorul farmaceutic, Antibiotice(ATB) si Zentiva(SCD), s-au realizat putine tranzactii, pretul lor ramanand constant.

Evolutii interesante in sedinta de tranzactionare de luni au avut si Siretul Pascani, care a inregistrat o corectie de 2,56%, pana la 0,078 lei, Amonil Slobozia a scazut cu 2,64%, Azomures Targu Mures s-a apreciat cu 2,6%, Impact Bucuresti s-a depreciat cu 1,21%, iar Compa Sibiu a inchis sedinta la 0.98 lei/actiune(-0,51%).