Parca vad anunturi in ziare: vind partid marime medie, ideologie variata, cu 55 de suflete de primar si 257 de suflete de consilier.

Domnii Timofte si Fulga au zis ca vor sa plece din fruntea serviciilor secrete, dar parlamentarii din noua coalitie de neguvernare le-au ordonat sa stea acolo pina la noi ordine. Timofte a trimis chiar o a doua hirtie la Parlament, conformindu-se principiului ad-hoc dupa care intre o demisie si o cerere de eliberare din functie este o diferenta ce trebuie trecuta in Constitutie.

Bine ca s-a rezolvat, pentru ca, daca parlamentarii continuau tot asa, cei doi deveneau un fel de iobagi. Cum altfel poti numi situatia in care un om spune ca a demisionat si altii ii cer sa munceasca acolo pina i-or zice ei?

Asa cum un soi de neoiobagie va produce si statutul alesilor locali. Pina pe 10 august, primarii si consilierii locali si judeteni trebuie sa-si declare apartenenta la un partid. Dupa asta, parasirea partidului va duce la pierderea mandatului. Constat ca parlamentarii nu si-au adoptat o asemenea lege pentru ei insisi.

Astfel, un deputat ales pe lista de partid nu pateste nimic daca schimba partidul, in schimb un primar ales uninominal isi pierde mandatul.

Noua lege rezolva prost o problema reala, creind o alta problema reala. Era limpede ca trebuie facut ceva dupa ce, in 2000-2004, PSD si-a dublat numarul de primari. De ce migrau primarii? Pentru resurse. Isi negociau apartenenta politica pentru un drum, o conducta de apa, acces la un credit de infrastructura etc. Se mentineau astfel populari, se vedeau realesi.

De unde isi renegociau apartenenta, si tot asa. A fost o adaptare la un sistem viciat de distribuire a resurselor. Ar trebui indreptat sistemul prin alocarea resurselor acolo unde e nevoie, nu in functie de apartenenta politica. Prin noua lege vom stabiliza apartenenta partinica, ceea ce nu ne incalzeste foarte mult.

Primarii vor negocia oricum cu judetul sau centrul, doar ca acum vor trebui sa ofere altceva la schimb (am creat o noua piata pentru coruptia politica). Din toata povestea asta nu cistiga decit liderii de partide, care se aleg cu niste iobagi tocmai buni de traficat.

Ce se intimpla, de pilda, daca un partid care parea normal la cap si a atras niste oameni in teritoriu fuzioneaza la Bucuresti cu PRM? Primarii acelui partid sint obligati sa adere la un partid neofascist, altfel isi pierd mandatul.

Ce se intimpla daca un partid schimba brusc aliantele sau ideologia, cum se tot intimpla la noi? Primarul e obligat sa urmeze aceste decizii, altfel isi pierde mandatul pe care nu partidul, ci cetatenii i l-au acordat prin vot uninominal. In Evul Mediu, mosiile se vindeau in functie de pamint, dar si de numarul de “suflete” (serbi) care erau legate de glie.

Parca vad anunturi in ziare: vind partid marime medie, ideologie variata, cu 55 de suflete de primar si 257 de suflete de consilier.