Nu rigiielile, interjectiile, injuraturile si agramatismele celui desemnat recent, intr-un dubios sondaj de opinie, cel mai sincer politician de la noi indica directia corecta catre care trebuie sa mearga Romania. Dar Franco Frattini, de pilda, nu numai ca o poate face, dar chiar a facut-o.

Becali si Frattini nu au legatura unul cu altul chiar daca, in limbaje diferite, fiecare vorbeste despre justitie. Becali e noul erou justitiar, ingropindu-l incet, dar sigur, pe predecesorul sau Vadim Tudor; e star chiar in conditiile in care prestatiile patronului de la Steaua sint, in cel mai fericit caz, penale.

Cel care scrie in acatiste numele lui Dumnezeu cu litera mica propune variante de impartire a dreptatii miraculoase, pe care le va pune in practica de indata ce va avea puterea; el si camarazii sai.

Franco Frattini e mai modest; vorbeste despre “activitati zilnice” in zona justitiei si nimeni, cu exceptia Monicai Macovei, nu pune degetul pe rana mai bine decit o face comisarul european pentru Justitie. Aici e cheia - la “daily activities” - si de aici trebuie pornit pentru a intra, in zona justitiei, intr-o noua faza de tranzitie. In cea mai grea faza a tranzitiei. Iata argumente.

Pina acum, majoritatea problemelor mari ale Justitiei erau legate de vointa politica. Cadrul legislativ incurca lucrurile, iar politica subterfugiilor era mereu pusa la lucru pentru a face ca legile sa fie nefunctionale.

Mandatul Monicai Macovei a schimbat radical lucrurile: de acum - exceptie face, insa nu pentru mult timp, Legea Agentiei Nationale pentru Integritate - avem o entitate legislativa coerenta care asigura conditiile de posibilitate pentru a face reforma. Urmeaza etapa cea mai dificila: implementarea reformei in Justitie la nivelul activitatii zilnice. Magistratul, spre exemplu, e independent, dar asta nu il face si iresponsabil.

Abaterile grave trebuie cumva sanctionate, pentru ca, dupa ce cartonasele rosii pentru amestecul politicului in justitie s-au decolorat, va veni (a si venit deja, de fapt) vremea ca aceia care impart dreptatea si sanctioneaza nedreptatea sa inteleaga ca increderea in Justitie (manifestata inclusiv in sens financiar) pleaca de la baza; adica, din sala de justitie, de la cei care judeca si de la cei judecati.

Unde sintem in 3 august 2006? Aici: cadrul institutional este credibil, dar “daily activities” inca nu ofera un asemenea sentiment. Scurt spus: nu putem avea mare coruptie fara mari corupti la puscarie.

Frattini vorbeste, da, in limba de lemn a eurodiplomatiei. Dar, chiar limba de lemn fiind, ea spune adevarul; il sublineaza, il decupeaza chirurgical. E o limba de lemn sincera, chiar daca Frattini mai confunda Romania cu Bulgaria. E singurul tip de sinceritate de care avem nevoie.