"Incrancenarea cu care partidele parlamentare i s-au opus lui Traian Basescu nu va ramane fara efecte, cand acesta isi va fi sfarsit evolutia pe ringul de dans estival."

Demisia nou-inaintata de Radu Timofte parlamentului ar fi trebuit sa rezolve disputa in care Legislativul si Presedintia intrasera. Se parea ca ambele parti care s-au intrecut in a-si arata muschii sunt intr-o situatie fara iesire.

Legislativul, prin birourile permanente, insista ca Traian Basescu sa semneze o hartie de demitere a sefului SRI, in timp ce primul om din stat a declarat ritos ca nu va mai face niciun gest, istoria fiind pentru el incheiata la acest capitol.

Incrancenarea cu care partidele parlamentare i s-au opus lui Traian Basescu nu va ramane fara efecte, cand acesta isi va fi sfarsit evolutia pe ringul de dans estival. "Monstruoasa coalitie" este urmatoarea tinta prezidentiala.

Rafuiala cu liberalii, care s-au alaturat opozitiei pesediste si peremiste, in incercarea de a-i forta mana lui Basescu, va cunoaste probabil aceeasi intensitate a luptei pe care o ducea candva primarul Basescu cu PSD. Este, de exemplu, deja cunoscut faptul ca ocupantii principalelor palate, Cotroceni si Victoria, nu-si mai vorbesc nici macar de ochii lumii.

Ura lor se propaga pe scara in jos, catre soldatii politici care duc flamura razboiului mai departe.

Ultimele scandaluri din Coalitie, legate de propunerea liberala de retragere a trupelor din Irak, de demisia sefilor serviciilor secrete si de operatiunea de reducere a secretarilor de stat, la care se adauga diversele declaratii de pe la scolile de vara, arata limpede ca disputa dintre principalii parteneri de guvernare ar putea sa se lase cu o schimbare a peisajului politic de toamna.

Sunt doua scenarii posibile in acest moment. Primul ar fi cel al alegerilor anticipate. S-a vorbit destul de mult de ele, din toate zonele spectrului. PD a lansat din nou tema, propunan-du-le chiar pentru primavara viitoare. PNL a parut de acord cu acest calendar si chiar si PSD-ul se pare ca ar vrea sa-si incerce muschii cei tineri.

Cu toate astea, conducerile partidelor sunt destul de sceptice cand vine vorba de punerea in practica a planului de anticipate, pentru ca nici un parlamentar actual nu ar fi dispus sa dea vrabia din mana pe cioara de pe gard. Al doilea scenariu creioneaza o noua majoritate parlamentara.

Sondajele-fluviu din ultima vreme dovedesc ca formatiunile politice sunt foarte preocupate de fiecare procent, mai mult pentru a se repozitiona pe scena parlamentara actuala decat pentru pregatirea unor eventuale anticipate. Cea mai urmarita sectiune este cea cu raportul de forte din interiorul Aliantei. Atat PD, cat si PNL isi fac parca strategii de la saptamana la saptamana.

In mare, sunt insa cam aceleasi. O varianta de lucru este cea in care PD pleaca de la guvernare lasand PNL de capul lui. Nu este foarte agreata, pentru ca ar insemna sa lase decizia la mana liberalilor, in timp ce democratii ar ramane cu vorbele in vant.

A doua ar fi ca PD ramane singur, dar si aici democratii se tem ca ar putea pierde prin erodarea specifica unui partid aflat singur sau doar cu niste aliati marunti, la guvernare. Jocurile de toamna vor fi facute tot in cabinetul prezidential. Cu acea ocazie, Basescu isi va reaminti de sfidarea parlamentara si probabil ca va forta pentru anticipatele dorite.

S-ar putea spune, asadar, ca dupa ce alesii au dat sah la presedinte, miscarea de mat ii va apartine.