Din 23 mai 2006, cind a fost investit la Cotroceni in functia de secretar general al Guvernului, si pina in prezent, liberalul Radu Stroe se afla intr-o stare de incompatibilitate. El este si presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, dar si secretarul general al Guvernului, dubla calitate interzisa de o hotarire a Parlamentului valabila din anul 1993.

Textul care reglementeaza activitatea Comisiei de control al SRI este cit se poate de clar: “Membrii comisiei nu pot face parte, in acelasi timp, din alte comisii parlamentare si nici din Guvern”. Intrebat ieri daca stia de existenta acestei prevederi, Stroe a raspuns sec: “Da!”.

Cu toate acestea, seful Comisiei de control al SRI n-a facut nimic ca sa iasa din starea de incompatibilitate. Intre 23 mai si 1 iulie, cind Parlamentul a intrat in vacanta, deputatul liberal nu a schitat nici un gest in sensul renuntarii la una dintre calitati.

Stroe: „Imi dau degeaba demisia”

Initial, Radu Stroe a explicat ieri ca, „din punctul de vedere al legilor, nu exista o incompatibilitate intre cele doua calitati”. Apoi a adaugat imediat ca exista totusi o exceptie, anume prevederea din hotarirea deja mentionata.

„Chiar daca as demisiona sau chiar daca as fi eliberat din functie, eu tot sint obligat sa-mi exercit prerogativele de presedinte al comisiei pina la desemnarea unui inlocuitor de catre plenul Parlamentului”, a declarat Stroe.

Inlocuirea s-ar putea face “in prima parte a lunii septembrie”, dupa cum a precizat deputatul, aratind ca pina atunci orice gest de retragere din calitatea de presedinte al Comisiei de control al SRI “este inutil”. “N-ai cum sa iesi din problema aceasta, doar plenul Parlamentului poate decide inlocuirea mea”, a conchis Radu Stroe.

Colegii de comisie ai lui Radu Stroe sar in ajutorul acestuia, incercind sa-l scoata basma curata.

Ajutat sa nu demisioneze

„Hotarirea nr. 30 din 1993 nu precizeaza aceasta posibilitate a demisiei, ci doar starea de incompatibilitate. Nu exista institutia demisiei”, sustine secretarul Comisiei de control al SRI, Ion Stan (PSD).

In opinia acestuia, Comisia juridica a Parlamentului ar fi trebuit sa ia act de starea de incompatibilitate a lui Radu Stroe si sa propuna grupului parlamentar al PNL, respectiv conducerii Parlamentului, rezolvarea problemei.

Integral in Cotidianul