La fel ca fondatorul sau, fosta Banca Dacia Felix, Ardaf pare a-si gasi rapid “salvatori”. Reprezentantul acestora a fost, de mai multe ori de-a lungul timpului, acelasi: Liviu Mandler, fostul presedinte BDF.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis ca Ardaf trebuie sa isi majoreze capitalul social cu 30 de milioane de euro daca vrea sa evite lichidarea. Firma lui Ovidiu Tender, actualul actionar majoritar, in perioada caruia societatea a intrat in criza financiara si care promisese majorarea capitalului are acum un concurent pentru operatiunea de “salvare”.

La CSA a ajuns o scrisoare de interes pentru majorarea capitalului Ardaf cu 40 milioane de euro de la un misterios fond de investitii: Masterfield Investment Group (MIG). Reprezentantul acestuia in Romania este Liviu Mandler, fostul presedinte al BDF. “In perioada urmatoare se va analiza oferta MIG.

I se va verifica bonitatea si provenienta banilor, astfel incat sa nu existe dubii legate de spalari de bani sau alte operatiuni ilegale”, spune Albin Biro, membru in Consiliul CSA. “MIG este un fond de investitii cu active de peste 19 milioane de dolari, la care participa mari banci si investitori americani, si care cauta plasamente in estul Europei”, spune Liviu Mandler.

Deocamdata, insa, datele de contact ale institutiei sunt imposibil de obtinut. Site-ul MIG nu precizeaza nici o adresa, furnizeaza un numar de telefon fantoma - numar cu apelare gratuita in SUA si robot la capatul firului - date financiare ilizibile din ani necunoscuti si nu mentioneaza actionarii.

“In spate sunt inclusiv persoane publice importante din SUA, mari oameni de afaceri sau politicieni, care nu doresc intotdeauna sa fie cunoscuti”, pretinde Mandler. Pentru Ardaf, Mandler este o cunostinta mai veche.

Fostul presedinte al BDF (membru fondator al Ardaf) a adus in tara grupul de investitori israelieni carora li s-a permis in 2001, printr-o ordonanta, sa cumpere datoriile BDF catre BNR si CEC, scapand-o de faliment. Firma “de garsoniera” salvatoare prin care s-a perfectat tranzactia, Kolal BV Amsterdam, promitea la finele lui 2001 sa majoreze si capitalul Ardaf.

Desi termenele au fost prelungite de cateva ori, plasamentul promis atunci nu s-a mai concretizat niciodata, iar Ardaf a intrat in proprietatea firmelor lui Ovidiu Tender.

Pentru Ardaf exista in prezent trei solutii, toate cu probleme: lichidarea, majorarea capitalului de catre actionarul majoritar actual (Ovidiu Tender) care a adus societatea in pragul lichidarii sau preluarea de catre un fond de investitii cu actionari si afaceri necunoscute.

Pentru prima varianta - lichidarea - o intreaga industrie a lichidatorilor isi freaca deja mainile. Numai din vanzarea cladirilor, sedii de sucursale si agentii, comisionul acestora ar depasi 500.000 de euro.

Cea de-a doua solutie - “salvarea” Ardaf de catre actionarul majoritar actual, al carui proprietar, Ovidiu Tender, se afla in inchisoare, inseamna mentinerea riscului ca situatia care a dus la prabusirea financiara a societatii sa se repete.

Ardaf a ajuns cu indicatorii de lichiditate si solvabilitate sub limitele admise, dupa o perioada in care banii asiguratilor au fost folositi si pentru achizitii imobiliare costisitoare de la societati din grupul Tender.

Integral in Capital