reteta a fericirii vazuta de catre profesorul de psihologie sociala Adrian White de la Universitatea din Leicester plaseaza Romania pe locul 136 din 178 de tari studiate. Cercetatorul britanic a urmarit definirea conceptului fericirii sau al satisfactiei de viata pentru fiecare dintre tarile studiate. si a reiesit ca suntem mai zambitori decat bulgarii. Dar oare chiar stiu cercetatorii care sunt barierele fericirii la romani ?

Atunci cand reteta cimentului a fost pierduta vreme de mai bine de o mie de ani, constructiile din paianta au devenit binecuvantare sociala. Decaderea de dupa disparitia imperiului roman a aratat cat de usor renunta oamenii la fericirea personala de dragul razboaielor. Intoarcerea la spalatul in rauri n-a fost un act de rebeliune sociala, ci o manifestare a barbarilor.

Reaparuta undeva pe la sfarsitul secolului al XV-lea, toaleta a revolutionat Parisul si Viena, principalele metropole ale vremii. In Romania, tara unde aproape 40% din populatie inca nu a descoperit binecuvantarile apei curente, iar populatia de la sate se mandreste cu toaleta din fundul curtii, e greu sa identifici fericirea.

Un popor care emana o rautate viscerala in toate paturile sociale, o tara unde faptele bune sunt gratulate, cel mult, cu un zambet.

Povestea cu reteta nu-si mai gaseste astfel nici un raspuns. Mentalitate provinciala, a balcanicului frustrat, ne trimite departe de fericire. Suntem bucurosi doar atunci cand vecinului ii moare capra. Teoretic, potrivit statisticilor, mai putin de 10% din romani (excluzand capsunarii) pot vorbi despre confortul social.

Ultimii patru ani au indicat in mod cert trendul schimbarilor la nivelul societatii prin explozia creditarii imobiliare si a bunurilor de larg consum.

Tot teoretic, ar trebui sa vorbim despre un catel, de preferinta labrador golden retriever, o masina de tuns iarba, doua-trei saptamani de vacanta in fiecare an, de fiecare data in alta parte. Practic, avem in fata o societate extrem de atipica, cu o parte a romanilor care descopera abia acum binecuvantarile capitalismului. Fara a fi, insa, fericiti. Nici macar de locul 136.