Din nou la Bucuresti, comisarul Frattini nu ne-ar fi laudat pentru rezultate daca nu s-ar fi inregistrat progrese in justitie. Vestea cea buna: Romania ARE un nou sistem juridic si judiciar. Frattini a atras totusi atentia ca magistratii (care nu-s "intangibili") trebuie sa slujeasca viata zi cu zi, iar reforma in justitie sa ajunga si la cetatean.

Taman cand i se cere Romaniei sa castige increderea in justitie, vine Ponta s-o zdruncine. Nu si-a ales sa le apere pe babutele de la Vetrisoara, il "asista" insa pe Tender, legat ombilical cu afacerile de PSD, unde are numerosi prieteni (nu rata nici avionul prezidential). Explicatia politicianului: si-a dorit sa lucreze alaturi de avocatul Mateut.

Tender, cand l-a angajat, a mizat insa pe notorietatea politicianului si nu pe experienta de avocat pledant. Alta greutate are la proces un avocat-parlamentar. Si avocatul-parlamentar Adrian Nastase (mentorul lui Ponta) s-a dus la Parchet sa-l apere pe Bivolaru. Marii evazionisti sunt aparati de avocati-parlamentari pentru presiune politica.

Ponta a sarit ca ars cand judecatorii i-au interzis sa pledeze la bara. Judecatorii, pe care-i infiereaza acum, nu l-au lasat sa incalce legea. Au impiedicat amestecul politicului in functionarea justitiei. Asa ca, in timp ce cauta camerele de luat vederi, Ponta facea atmosfera pe culoare si nu la bara. A creat spectacol. A facut chiar scandal.

Cu PSD la putere Ponta avea doar cuvinte de lauda pentru sistemul juridic. N-a marait la numeroasele incompatibilitati in care se aflau parlamentarii-juristi (PSD a croit legea de asa natura incat Iorgovanii sa nu mai aiba emotii; mai pe sleau, ambiguitate legislativa).

Or fi facut si abuzuri judecatorii, nu toti sunt profesionisti dovediti, or exista si judecatori care au gresit diagnosticul, or exista si erori, dar in acest caz presedintele completului a procedat corect evacuand sala in momentul in care vocalii, guralivii, au intrat in actiune (stenograma sedintei dezvaluie urlete, huiduieli, chiar injuraturi).

"Balciul judiciar", taraboiul, l-a facut chiar deputatul-avocat, incercand sa traga de timp, spre miezul noptii, dupa ce s-a cerut amanarea judecarii cauzei pentru tot felul de motive si nici n-au raspuns la telefon pentru a fi chemati la recurs. In fond, se amanase judecarea dosarului de trei ori la rand (recursul se judeca pana la data expirarii mandatului de arestare).

Cand Victor Ponta s-a prezentat la Curte, in roba, s-a aflat in incompatibilitate clara si acum vrea sa intoarca justitia cu fundu-n sus. El a impiedicat justitia, nu invers. Nu se "descompune" justitia pentru cazul Tender.

Pana acum judecatorii erau tocati pentru ineficienta. Ii criticam pe magistrati ca n-au avut capacitatea de a trimite in instanta un politician aflat in functie, ca nu duc procesele pana la capat. Cand, in sfarsit, dosarul Rafo-Carom se apropie de judecata, cand un rechin sadea este prins in navodul justitiei, se trezeste Ponta sa apere spalarea de bani. Nici un pic de zel insa pentru Agentia de Integritate.

In timpul guvernarii PSD acest dosar a fost plimbat, iar instantele primeau circulare de la ministru, prin care li se sugerea cum sa aplice o lege sau alta in timp ce acelasi ministru declara ca "va separa apele de pamant".

Daca Ponta dorea sa reformeze justitia, de ce a abandonat magistratura pentru politica? Schimba sistemul daca ramanea in el. Si-a pus insa in joc conditia de parlamentar.

Justitia noastra a mai primit o lovitura - nu prin prelungirea mandatului lui Tender, ci prin implicarea unui politician intr-un dosar unde impricinatii sunt acuzati de crima organizata si au conexiuni taman in partidul din care provine aparatorul.

In rest, noroc cu programatul 1 ianuarie 2007! Limanul. Normalitatea.