Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a decis, in noaptea de marti spre miercuri, sa puna capat crizei politice din tara prin nominalizarea pentru functia de prim-ministru a liderului pro-rus Viktor Ianukovici, fostul sau rival din timpul alegerilor prezidentiale din 2004.

Decizia nu a fost deloc usoara, dovada si ora tarzie la care a fost anuntata, insa presedintele a evitat astfel dizolvarea parlamentului.

Ucraina se zbate intr-o grava criza politica de mai bine de patru luni, de la alegerile legislative in urma carora niciun partid politic nu a obtinut majoritatea necesara pentru a guverna.

Dupa esecul lamentabil al pro-occidentalilor lui Viktor Iuscenko de a forma o coalitie, tabara pro-rusa a reusit sa formeze o majoritate parlamentara, cerand nominalizarea lui Viktor Ianukovici in fruntea guvernului.

Acceptarea de catre presedintele Iuscenko a nominalizarii lui Ianukovici in functia de prim-ministru s-a facut in urma unor negocieri de ultim moment, miercuri fiind data expirarii termenului pentru desemnarea sefului guvernului.

In urma negocierilor, partidul lui Iuscenko, Ucraina Noastra, a semnat un memorandum cu Partidul Regiunilor in vederea formarii unei aliante si, respectiv, a guvernului. Parlamentul de la Kiev se reuneste astazi pentru a se pronunta asupra nominalizarii lui Ianukovici in functia de premier.

NATO mai asteapta

Dupa lungi negocieri, presedintele Iuscenko si coalitia pro-rusa au gasit un compromis privind cele doua mari puncte divergente care separa cele doua tabere: aderarea Ucrainei la NATO „numai in baza unui referendum” si recunoasterea limbii ucrainene ca singura limba oficiala a statului.

Peste jumatate din ucraineni se opun intrarii tarii lor in NATO, una dintre prioritatile presedintelui Iuscenko de dupa revolutia portocalie. In schimb, principala formatiune a coalitiei pro-ruse, Partidul Regiunilor al lui Viktor Ianukovici, a renuntat la insistentele sale ca limba rusa sa devina a doua limba oficiala in stat.

Integral in EvZ