- Este normal ca un lider PNL si om de afaceri ca Dinu Patriciu sa finanteze PSD in campania electorala?

- In multe state europene este normal ca partidele politice sa stranga bani si din mediul de afaceri. Numai ca acest lucru trebuie sa fie complet transparent, si nu facut in secret. Iar suma trebuie sa fie limitata. Or, se pare ca in Romania lucrurile nu se intampla asa.

In Olanda exista limita de 10.000 de euro si toata lumea vede ce se intampla, nu exista impresia ca lumea afacerilor se ascunde in spatele politicii.

- Faptul ca a recunoscut abia acum, la doi ani dupa campania electorala, vi se pare un act de transparenta?

- Nu, e clar o lipsa de transparenta. Dar asa se intampla in multe tari postcomuniste, care abia acum isi adapteaza practicile politice la regulile democratice din Europa.

- Ce consecinte ar avea un caz similar in Olanda?

- Daca s-ar afla ca a existat o sponsorizare secreta, ar fi un mare scandal, iar partidul ar pierde foarte multe voturi la urmatoarele alegeri.

- Cunoasteti epoca PSD, ati fost chiar urmarit de SRI la ordinul lui Nastase. Vi se pare ca era nevoie de un "echilibru" al finantarilor intre opozitia democrata si PSD, asigurat de Patriciu?

- Nu cred ca "echilibrul" era amenintat in acel sens. Este un argument ipocrit. Balanta inclina, desigur, in favoarea succesorilor partidului comunist. Nu e ilegal sa sponsorizezi un partid, dar intr-o tara democratica trebuie sa existe o legislatie clara, care sa excluda abuzurile datorate relatiilor financiare.

- La ce abuzuri va ganditi?

- Nu suma de bani trebuie sa decida soarta unui partid, ci numarul celor care voteaza pentru acel partid si numarul membrilor lor, care cotizeaza. Nu este sanatos daca baza financiara este asigurata de un sponsor mare, care are si interese de afaceri, ce va influenta politicile acelui partid. Asa ceva este impotriva democratiei.

- Patriciu declara intr-un interviu ca relatia dintre grupurile de interese si guvern este normala si fireasca...

- Nu, nu este deloc normala. Daca Philips ar sponsoriza crestin-democratii din Olanda, ar trebui sa acorde aceeasi suma si celorlalte partide. Companiile nu pot avea o influenta reala asupra politicilor guvernului. Sunt controlate de ambele parti - si din partea sindicatelor, si din partea electoratului si a guvernului.

- Patriciu cerea liberalilor dupa alegerile locale sa faca o alianta cu PSD. Ce s-ar fi intamplat daca Nastase castiga alegerile?

- Nu stiu ce s-ar fi intamplat. Sunt foarte satisfacut ca prin alegeri libere a fost o schimbare de guvern in Romania. A fost o decizie buna a electoratului roman. Cred ca trebuie sa fie ambitia Romaniei sa se alinieze practicilor politice europene.