Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a demis, vineri, dupa verificarile efectuate de Directia de Control a autoritatii, directorii societatilor Aversa, Imod, Institutul National al Sticlei (INS), Rami Dacia din Bucuresti si Terom Iasi, firme aflate in portofoliul AVAS, pe motivul deficientelor manageriale, informeaza un comunicat al Autoritatii.

Potrivit AVAS, directorul Aversa, Stelica Constantin Barna, se face vinovat de 11 deficiente manageriale printre care achizitia unor bunuri sub forma mascata a „custodiei” de marfuri, angajarea unor plati cu scadente viitoare in conditiile in care exista riscul ca biletele la ordin si filele CEC sa ramana fara acoperire, iar societatea sa ajunga la Centrala Incidentelor de Plati. AVAS atrage atentia ca acestea sunt elemente de natura infractionala.

Directia de Control a mai sesizat disfunctionalitati in desfasurarea organizarii si urmaririi productiei, precum si nereguli si paralelisme in evidenta operativa si financiar-contabila.

Desi societatea avea grave probleme financiare, Constantin Barna a aprobat efectuarea unor plati catre furnizori, pentru unele produse ale caror preturi de achizitie au fost mai mari decat cele practicate pe piata, precum si efectuarea unor plati pentru produse care nu erau de stricta necesitate - autoturism de lux, telefoane mobile si aparate electrocasnice pe care le foloseau in interes personal.

Toate aceste achizitii au fost facute in conditiile in care societatea are nevoie acuta de investitii.

Tot pentru management defectuos a fost demis si directorul societatii Rami Dacia, Dumitru Fricosu, care incalcat in nenumarate randuri hotararile Consiliului de Administratie, cumparand ilegal echipament de protectie cu preturi peste cele de pe piata in valoare de aproximativ 100.000 lei noi.

Dumitru Fricosu a ridicat 5.000 lei noi din casieria societatii si 8.500 lei noi din contul bancar, doar cu semnatura sa, fara ca aceste sume sa fie justificate ulterior. Potrivit AVAS, managementul defectuos al acestui director a condus la un regres continuu al situatiei economice a societatii.

Autoritatea a mai atentionat ca sub diverse pretexte alti directori tergiverseaza transmiterea catre AVAS a documentatiei necesare pentru intocmirea caietului de sarcini necesar pregatirii procesului de privatizare.

„ Ii avertizez public pe Dumitru Curecheriu, directorul societatii Tremoproiect Iasi, pe Paul Cursaru, directorul Arcadia 2000 Bucuresti, pe Ioan Giurculet, directorul Orlatex Sibiu, si pe Teban Andronic, directorul Apollo Deva, sa urgenteze finalizarea dosarelor de prezentare a societatilor in vederea privatizarii.”, a declarat Razvan Orasanu, presedintele AVAS.

Orasanu sustine ca stagnarea acestui proces este de natura sa inrautateasca situatia economico-financiara a societatilor si sa intarzie privatizarea acestora si a precizat ca nu va mai exista un al doilea avertisment.