Presedintele Comisie Buget-Finante a Camerei Deputatilor, Mihai Tanasescu a declarat pentru HotNews.ro ca impozitarea IMM-urilor va ramane graduala pana in 2009.

Tanasescu a afirmat ca se va transmite in zilele urmatoare o erata catre Monitorul Oficial care va anula articolul IV alineatul 1, potrivit caruia o data cu aderarea Romaniei la UE in 2007, microintreprinderile nu vor mai primi facilitati fiscale, urmand sa fie impozitate cu 16% pe profit.

Pentru a corecta greseala parlamentarilor, reprezentantii Ministerului Finantelor, ai Biroului Permanent si ai Consiliului Legislativ s-au consultat vineri dimineata. Potrivit lui Mihai Tanasescu s-a luat decizia sa se intocmeasca o erata catre Monitorul Oficial prin care se va anula articolul IV care suspenda facilitatile de impozitare ale IMM-urilor

“Am discutat cu reprezentanti ai oamenilor de afaceri si le-am comunicat ca aceasta eroare va rezolvata in cateva zile. Vom trimite o nota, mai exact o erata, catre Consiliul Legislativ si catre Monitorul Oficial, care va anula articolul IV.

Probabil luni, aceasta nota va fi trimisa catre Monitorul Oficial si in termen de cateva zile greseala va fi rectificata, fara sa creeze neplaceri”, a explicat presedintele comisiei Buget-Finante a Camerei Deputatilor.

Graba cu care s-au votat articolele este pricipalul vinovat de eroarea aparuta in Codul Fiscal, sustine Mihai Tanasescu. Acesta a afirmat ca greseala s-a strecurat la Senat, iar staff-ul tehnic atat al Camerei cat si al Senatului nu au sesizat-o din cauza grabei cu care s-a lucrat la aceste modificari.

“Consider ca nu este vina nimanui, este o eroare materiala regretabila. Am avut o zi si jumatate pentru aprobarea articolelor. Procedura adoptata atat de comisia de la Senat cat si cea de la Camera a fost foarte rapida din cauza timpului limitat, fapt care a determinat strecurarea acestei greseli”, a explicat Tanasescu.

Noul Cod Fiscal, abia publicat in Monitorul Oficial, contine doua articole, referitoare la impozitarea microintreprinderilor, care se anuleaza reciproc. In legea de modificare a Codului Fiscal (Legea 343/2006), la articolul I punctele 67, 68 si 69 se afla prevederi ce reglementeaza functionarea microintreprinderilor.

Printre altele, impozitul pe microintreprindere este stabilit a fi de 2% pe venit fata de 3% cat a fost pana in prezent. Insa din 2008 impozitul va urca la 2,5% pentru ca in 2009 sa ajunga la 3%.

In acelasi document, la articolul IV alineatul 1, se spune ca, o data cu aderarea Romaniei la UE in 2007, microintreprinderile nu vor mai primi facilitati fiscale, urmand sa fie impozitate cu 16% pe profit.