In primul semestru al acestui an, atat HVB Bank Romania cat si Banca Tiriac au inregistrat cresteri ale profiturilor nete, potrivit datelor financiare anuntate vineri de catre cele doua banci. HVB a avut un profit net de 73 milioane lei, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar Banca Tiriac a inregistrat un profit net de 26 milioane lei.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), grup bancar responsabil de operatiunile Unicredit in Europa Centrala si de Est, a inregistrat in perioada mentionata mai sus un profit net de peste 1,31 miliarde euro, in crestere cu 90,3% fata de perioada similara a anului trecut.

In prima jumatate a acestui an, HVB Bank Romania a realizat un profit net de 73 milioane lei cu 7% peste rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe fondul restrictiilor impuse de BNR in octombrie 2005 la creditarea in valuta, care au determinat HVB Bank Romania sa inregistreze parte din portofoliul nou de credite la Bank Austria Creditanstalt, activele totale au atins 5,8 miliarde lei, cu 7,58% mai putin decat in 2005.

Rata rentabilitatii financiare a fost de 38%, raportul costuri administrative si venituri nete operationale fiind de 33%, iar indicatorul venitului per angajat 0,37 milioane lei. Rata rentabilitatii economice a fost de 2,96%. La sfarsitul lunii iunie 2006, banca deservea peste 62.000 de clienti prin intermediul a 14 sucursale, avand 448 angajati.

„Primele sase luni ale acestui an au reprezentat un pas semnificativ in adaptarea politicilor noastre la noile conditii de piata marcate de intensificarea competitiei pe toate sectoarele de activitate pe fondul inaspririi restrictiilor BNR.

Rezultatele obtinute confirma reusita eforturilor noastre de ajustare dinamica in sensul cresterii eficientei operatiunilor noastre”, a declarat Dan Pascariu, presedinte al HVB Bank Romania.

De cealalta parte, Banca Tiriac a inregistrat o crestere a valorii activelor totale cu 7,49% fata de prima jumatate a anului trecut, pana la peste 3,4 miliarde lei. Profitul net al Bancii Tiriac a fost de 26 milioane lei. Oficialii bancii au declarat pentru HotNews.ro ca si aici rezultatul e in crestere doar ca nu au putut compara rezultatele de acum cu cele de anul trecut.

„Si la Banca Tiriac profitul net a crescut, dar este foarte greu de zis cu cat exact, pentru ca in luna iunie a anului trecut, Banca Tiriac nu era membra a grupului si raporta rezultatele financiare dupa standardele de contabilitate din Romania (RAS) si nu dupa cele internationale (IAS).

Acum banca a trimis rezultatele potrivit standardelor internationale”, a declarat pentru HotNews.ro, Ioana Paun, director de comunicare in cadrul HVB Bank.

In prima jumatate a anului curent, rata rentabilitatii financiare a Bancii Tiriac a fost de 14,43%, raportul dintre costurile administrative si veniturile nete operationale fiind de 63%. In timp ce rata rentabilitatii economice a atins 1,98%, indicatorul veniturilor raportate la angajat a fost de 0,11 milioane lei pentru prima jumatate a anului 2006.

La mijlocului anului 2006, banca deservea peste 521.000 de clienti prin intermediul a 68 sucursale si agentii, avand 1.150 de angajati.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), grup bancar responsabil de operatiunile Unicredit in Europa Centrala si de Est, a obtinut in primele sase luni ale acestui an un profit net de peste 1,31 miliarde euro, in crestere cu 90,3% fata de perioada similara a anului trecut.

La data de 30 iunie 2006, BA-CA detinea peste 33.000 de angajati, in crestere cu 9% fata de perioada similara a anului trecut si detinea peste 1600 de sucursale, in crestere cu 16% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Incepand cu luna noiembrie a anului trecut, HVB Bank Romania si Banca Tiriac fac parte, alaturi de UniCredit Romania, din reteaua central si est europeana a UniCredit Group.

Cumulate, activele totale ale celor trei banci ating aproximativ trei miliarde euro, clasand UniCredit Group pe o pozitie puternica pe piata bancara din Romania, in special in privinta segmentelor de corporate si retail banking.

Noul UniCredit Group detine active totale de 782 miliarde euro si are o capitalizare de piata de peste 60 miliarde euro.