Cheltuielile totale pentru inchiderea minelor nerentabile se ridica la suma totala de 447,8 milioane de lei noi, a anuntat vineri guvernul. Potrivit unei Hotarari adoptata in sedinta din 2 august a excutivului, suma va fi alocata pentru elaborarea documentatiei tehnice si pentru inchiderea minelor, inclusiv ecologizare.

Din aceasta suma, circa 32 de milioane de lei noi sunt destinate lucrarilor de conservare a obiectivelor miniere iar suma de 12.3 milioane de lei noi va fi folosita pentru monitorizare post-inchidere a minelor.

Conform unui comunicat al Guvernului, sumele necesare pentru inchidereaminelor se asigura din sursele proprii ale operatorilor economici si din bugetul Ministerului Economiei si Comertului.

Rezervele geologice neexploatate ale minelor si carierelor care se inchid raman sub protectia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Anexele tehnice si dependintele care se impun a fi mentinute in functiune pe parcursul executarii lucrarilor de inchidere a minelor vor fi preluate de catre Ministerul Economiei si Comertului de la operatorii economici care le-au avut in patrimoniu.

Agentia Nationala de Resurse Miniere va beneficia si de constructiile care raman in urma procesului de inchidere si ecologizare, precum si de terenurile aferente perimetrului ecologizat, potrivit reprezentantilor guvernamentali.

Strategia pentru industria miniera prevede continuarea procesului de

restructurare a industriei miniere pana in anul 2010.