In bucataria vikingilor

de     ArtLine.ro
Vineri, 4 august 2006, 0:00


Kalakukko: peste copt in aluat de paine

In ultimul timp bucataria traditionala finlandeza a revenit in forta, fiind foarte apreciata atat de localnici, cat si de turisti, datorita prospetimii ingredientelor si mai ales a combinatiilor indraznete. Pestele este omniprezent in meniuri, ceea ce nu este deloc ciudat pentru o tara cu mii de lacuri si acces la mare. In afara pestelui se mananca mult ciuperci si diverse fructe de padure.

In majoritatea restaurantelor veti gasi meniuri traditionale, dar si imprumuturi din alte culturi. Mai ales la Helsinki se gaseste cam orice, de la bucataria chineza la cea turca.

Se consuma si carne, orz, secara, ovaz. In trecut leguma predominanta era gulia, astazi inlocuita de cartofi. Multe dintre felurile traditionale au puternice influente suedeze, germane si rusesti, chiar daca un cunoscator va observa diferentele.

Printre cele mai populare feluri traditionale se numara: placinta Karelian, Mykyrokka (o supa cu sange si faina de secara, cartofi, ceapa, carne grasa si maruntaie), Kalakukko (un peste copt intr-un invelis din aluat de paine, din grau sau secara, in care se mai pune carne de porc foarte grasa si sunca, totul bagat la cuptor cateva ore), hering marinat ; pestele afumat; sunca afumata;

Poronkaristys (un clasic, friptura de ren condimentata cu sare si piper); vanat; Lihapullat (chiftele finlandeze); Joulupoyta (meniul servit de Craciun, care include sunca, peste, cartofi, sosuri, legume, herring); Rossypottu (o friptura de porc, cu garnitura de cartofi si un ingredient special, rossy, o budinca putin legata de sange, bere, faina de secara si mirodenii); Mammi (un desert pascal

traditional, o fiertura din malt, coapta la cuptor, de culoare cafeniu inchis); supe de fructe (amestecuri de fructe de padure si faina de cartofi, cu lapte si zahar).


Dintre bauturile cele mai populare amintim Glogi (un vin traditional, intalnit in tarile nordice, amestec de vin, mirodenii si alcool tare, incalzite fara fierbere) ; Koskenkorva (o bautura foarte tare, asemanatoare cu vodka) sau Sahti (berea traditionala finlandeza)









Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


194 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by