Cunoscatorii scenei politice din Ucraina atrag atentia ca in spatele furtunii politice iscate de numirea lui Viktor Ianukovici in fruntea guvernului de la Kiev se afla o singura persoana: magnatul Rinat Ahmetov.

Cotidianul rus „Kommersant” afirma ca Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a fost cel care a determinat destramarea coalitiei portocalii si a provocat marginalizarea Iuliei Timosenko din viata politica.

Timosenko a promis public in repetate randuri ca va nationaliza 3000 de intreprinderi din zona industriala a Donetkului, multe dintre ele aflate in proprietatea lui Ahmetov sau a apropiatilor sai.

In calitate de premier, in 2005, “printesa gazului” incepuse sa dezmembreze imperiul lui Ahmetov si chiar sa comande deschiderea unor procese penale impotriva acestuia, magnatul fiind la un moment dat nevoit sa paraseasca tara.

Intre timp insa, ca si apropiatul sau, proaspatul premier Ianukovici, Ahmetov si-a mai spalat imaginea, reusind chiar sa restabileasca relatiile cu administratia americana. In urma cu cateva zile, relateaza „Kommersant”, el s-a deplasat pana la Washington pentru a obtine de la americani “absolvirea de pacate”.

Iar, in urma cu cateva saptamani, cand Iulia Timosenko aproape obtinuse unda verde de la Iuscenko pentru postul de premier, amenintand sa continue “curatenia”, Partidul Regiunilor (condus de Viktor Ianukovici) a reusit sa gaseasca veriga slaba a “coalitiei portocalii”: liderul socialistilor, Alexandr Moroz.

Momentul decisiv cand Moroz a trecut in tabara “anticriza” a fost recompensat de Ianukovici nu numai cu postul de presedinte al Radei Supreme pentru Moroz, dar si cu promisiunea ca toate afacerile socialistilor vor fi privite cu ingaduinta.

Citeste articolul complet in Gandul