Romania este pregatita pentru liberalizarea de la 1 septembrie a fluxului de bani de pe piata, ceea ce va echivala cu o convertibilitate totala a leului, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Cea mai importanta noutate este ca leul va putea fi tranzactionat si prin banci din strainatate. Totusi, Popa nu considera ca se va manifesta un interes deosebit pentru leu din cauza marimii pietei si a problemelor ridicate de lichiditate.

"Ceea ce ne asteptam sa se intample e similar cu ceea ce s-a intamplat in alte tari, adica sa vedem o participare mai mare a persoanelor straine in piata locala'', a mai spus viceguvernatorul BNR.

Trei avantaje

Cristian Popa vede trei mari avantaje ale convertibilitatii totale a leului. In primul rand, fluxurile diverselor tipuri de tranzactii vor beneficia de o mobilitate completa, iar a avea o moneda convertibila care se ghideaza dupa piata este un lucru important de mentionat.

"Al doilea avantaj este acela ca imbunatateste mediul de afaceri deoarece descrie o economie de piata functionala'', a motivat Popa. Liberalizarea leului va duce la o libertate de miscare a capitalului comparabila cu ce se poate observa in tarile membre UE.

Cel de-al treilea avantaj - este pe termen lung, iar monitorizarea si alocarea resurselor pot fi facute mult mai eficient.