Tot mai multi "sceptici" din lumea academica americana declara public ca "momentul 11 septembrie" poate sa fi fost orchestrat de minti criminale din interiorul Statelor Unite. Mai precis, chiar de americani.

"Teoria conspiratiei" devine tot mai vehiculata, in conditiile in care precedente similare sunt deja confirmate oficial, iar cele mai recente sondaje arata ca opinia publica nu are incredere in "versiunea oficiala" asupra evenimentelor de la World Trade Center.

Kevin Barrett considera ca guvernul SUA este cel care a doborat Turnurile Gemene. Steven Jones cerceteaza ceea ce el crede ca ar fi dovezi potrivit carora "Gemenii" ar fi fost de fapt demolati cu explozibili detonati din interior", si ca "guvernul nu doar ca a permis ca 9/11 sa se intample, ba chiar se poate sa fi orchestrat aceste evenimente pentru a-si facilita agenda".

Acesti doi indivizi, si multi asemenea lor, nu sunt persoane needucate sau credule, scrie CNN. Barrett va preda, incepand cu aceasta toamna, disciplina Islam, la Universitatea Wisconsin, iar Jones este profesor de fizica la Universitatea Brigham Young.

La cinci ani dupa atacurile din 2001, o comunitate convinsa de multe idei larg discreditate despre cele intamplate in 9.11.2001 continua sa supravietuiasca si chiar sa se inmulteasca. Aproximativ 500 dintre ei s-au reunit, recent, intr-o conferinta desfasurata la Chicago.

Obsedati de adevar

Miscarea sustine ca se bucura de mai multa sustinere si credibilitate venite dinspre un grup nou format, intitulat "Savantii pentru adevarul legat de 9/11". Organizatia mai spune ca publicitatea facuta pe marginea cazului Barrett (caruia i s-au opus peste 60 de parlamentari americani) a contribuit la ingrosarea randurilor proprii cu aproximativ 75 de oameni de stiinta.

Acestia din urma sunt in continuare o minoritate in exotica grupare a "conspirationistilor", dar impartasesc o buna parte din concluziile generale, iar printre ei figureaza nume mai mult sau mai putin cunoscute printre absolventii si profesorii unor universitati de renume, precum Stanford sau Princeton.

Integral in EVZ