Dupa aproape 17 ani, Securitatea se intoarce! Romanii au redevenit interesati de cei care i-au turnat sau de cei are i-au racolat pe turnatori. Dupa ce ani de zile li s-a spus ca n-are rost sa zgandarim o rana veche, ca e mai bine sa nu stim, daca vrem sa traim linistiti. si, totusi, n-am trait linistiti.

Ba, dimpotriva! Duhul Securitatii si al turnatorilor a bantuit in toti acesti ani, a influentat legi, articole de ziar, constiinte. Fostul presedinte Ion Iliescu a fost cel care a dorit, primul, liniste. Sa nu-i tulburam pe romani. Acum vedem ca Romania linistita era doar o Romanie complice.

Sunt dintre cei care cred ca trebuie sa judecam nuantat. Nu toti cei care au turnat au fost neaparat niste bestii; poate au fost doar slabi. Cine poate sa ridice piatra impotriva slabiciunilor omenesti? Exista cazul ziaristului Carol Sebastian, care, desi a semnat pactul cu diavolul, prin tot ce a facut anti-Securitate dupa 1990 a reusit, cred eu, sa-si spele acel pacat de tinerete.

Dar spovedania publica era necesara. Ideea de a-i deconspira pe ziaristii turnatori se dovedeste a fi o cutie a Pandorei. In mod obligatoriu, partidele politice trebuie sa inceapa deratizarea in randurile proprii. Oricate surprize se vor ivi, politicienii nu mai pot evita confruntarea cu trecutul.

Abia acum se intrezareste o coalitie cu adevarat monstruoasa, transpartinica, a celor care vor sa-si inceapa CV-ul doar cu ce au facut dupa 1990, prevalandu-se de proceduri si legislatie incompleta.

Sudentii par si ei sa iasa din amorteala si vor sa-si cunoasca profesorii care au obtinut gradele, inclusiv cele didactice, prin turnatorii. Dar aceasta hora a limpezirilor nu trebuie sa se opreasca aici.

Liderii sindicali, care de 17 ani pozeaza in aparatorii celor nevoiasi, nu simt nevoia sa afle cine dintre ei a devenit sindicalist pentru ca trebuia sa indeplineasca o misiune? Dar federatiile patronale nu vor transparenta cand este vorba de trecutul celor care ii reprezinta pe intreprinzatori? Despre cei care conduc Camerele de Comert ce stim? Toti par sa se fi nascut dupa 1990.

Deconspirarea sindicalistilor si a patronilor nu e un moft. Ei sunt partenerii guvernantilor atunci cand se discuta despre legi viitoare, ei scot mii de oameni in strada.

Dupa ce vom afla care lideri sindicali si ce reprezentanti ai patronilor au colaborat cu Securitatea, vom intelege probabil mai bine si cum se organizau grevele si de ce, dar si cum se ratau privatizari pentru ca liderii sindicali se opuneau. Curatenia nu se poate opri la politicieni sau ziaristi; toti actorii de pe scena publica trebuie sa puna cartile pe masa!