"Dincolo de dezamagiri, asistam la prabusirea unui intreg sistem de valori creat dupa 1990. Ceea ce se intampla astazi trebuia sa fi iesit la iveala inca din primii ani."

Pentru omul politic Mona Musca, gestul facut ieri, de a recunoaste colaborarea cu fosta Securitate, este tardiv. Timp de un deceniu, doamna Musca a fost un etalon al politicii. Agreabila, deschisa, mereu binevoitoare, parea ca este o gura de aer proaspat pe scena fetida a politicii.

Era aproape de neimaginat ca o asemenea persoana ajunsa in varful topului increderii electoratului sa aiba lucruri atat de murdare de ascuns. In mod paradoxal, dupa ce adversarii politici au incercat, fara succes, sa o doboare de pe soclu, Mona a fost doborata de Dana, ivita din dosarele gri ale trecutului. Problema morala este, in aceste zile, prima de discutat.

Ca acesti oameni vor mai avea sau nu cariera politica este optiunea electoratului si ea se va putea testa daca se introduce votul uninominal. Ceea ce trebuie analizat este atitudinea celor care si-au ascuns trecutul atatia ani.

Ce i-a oprit sa-si recunoasca greselile trecutului? Justifica o cariera politica buna minciuna pe care este construita? La modul absolut, nimic nu-i scuza pe acesti politicieni de fatarnicia comportamentului lor.

Privit in acest context, cazul Mona Dana Musca nu are nicio justificare credibila, oricat ar incerca fostii colegi sa o descrie astazi drept o apropiata a studentilor, in acel sistem opresiv. Mona Musca a inselat electoratul, considerandu-l prost de-a dreptul. Daca recunostea de la bun inceput ca a avut un angajament cu fosta Securitate, poate era iertata.

Dar ea nu a facut altceva decat sa perpetueze metodele securiste dupa ‘90, ascunzandu-se, de data asta, sub pseudonimul Mona. Chiar si in ultimul moment, pe scari la CNSAS, ea a luat in deradere demersul, spunand ca nu-si aminteste decat de Eva din Eden, fara a-si recunoaste trecutul dublu.

Comportamentul Monei Musca poate fi regasit la mai toti politicienii care astazi dau din colt in colt cand isi vad semnaturile pe diverse corespondente purtate cu fosta Securitate. Dincolo de dezamagiri, asistam la prabusirea unui intreg sistem de valori creat dupa 1990. Ceea ce se intampla astazi trebuia sa fi iesit la iveala inca din primii ani.

Complicitatea politica a fost cea care a lasat sa se perpetueze un sistem bolnav. Din pacate, lipsita de informatii, populatia si-a creat un sistem de repere morale in care a inceput timid sa creada. Astazi, el se duce de rapa. Privite la nivel institutional, lucrurile sunt si mai dramatice. Zona politicii este zguduita de scandaluri. Presa se zvarcoleste si ea sub lupa CNSAS.

Se pregatesc Biserica si Invatamantul. Incet-incet, zone intinse ale societatii sunt discreditate si nu poate fi intamplator ca singura institutie care ramane curata este Armata. De aici pana la aparitia unui personaj care sa promoveze dictatura drept unica forma viabila de conducere nu mai este prea mult.

Probabil, urmatoarea perioada va arata mai clar care a fost impactul acestor dezvaluiri in randul populatiei. Probabil insa ca daca oamenii sunt dispusi sa ierte pacate de tinerete ale politicienilor nu mai au aceeasi atitudine cand vine vorba de faptul ca au fost mintiti.

Caci, pana la urma, a spune doar acea parte a adevarului care iti convine reprezinta o forma de manipulare si un alt fel de a induce lumea in eroare.