Camila este un animal pretios, este corabia desertului, este profilul perfect conturat pe piramide la apus de soare, este reperul central al fantasmelor turistice tropicale din intreaga lume. Camila este dulce si ca jucarie de plus, e si foarte plina de semnificatii sexuale, are doua cocoase, are ochii umezi si niste buze de trompetist negru.

Dar, dincolo de orice, cand spui camila parca ti se usuca putin cerul gurii, inchizi incet ochii si apare desertul nesfarsit strabatut de caravane, se aude vantul prin palmieri si de dupa o duna, dintr-un vartej salbatic de nisip, apar dansatoarele mascate cu voaluri. Clinchetul ritmic al margelelor te adoarme incet, incet, incet. Te trezesti pe plaja la Mamaia si ce sa vezi?!

Se face ca actiunea se petrecea acum cativa ani si ca in fata ta sta un tigan cu o camila, care are o punga legata cu sarma, sub coada. Cum se procedeaza in acest caz? E simplu, se urca pe camila si se fac poze, se fac si scurte plimbari, pentru a putea obtine pe aceasta cale amintiri de neuitat. Cine nu are amintiri sa-si cumpere.

Din pacate, trebuie sa va anunt fara menajamente, camila din Mamaia a murit. Stiu ca multa lume tinea la ea, stiu ca multi nu au aflat inca despre tragica ei disparitie si credeau ca poate s-a intors acasa la rude, stiu ca sunt in jurul nostru multi oameni care cred ca animalele sunt mai bune decat oamenii si nici nu ignor faptul ca si credinta spune sa-l iubim pe aproapele nostru.

Conteaza oare daca el este camila sau maidanez, om ori politician? Camila este de neinlocuit, plecarea ei va lasa un gol in inimile noastre, pana ce alta camila o va inlocui. Pe caini ii botezi simplu: fetita, rex. Pana si veveritele au un nume de serviciu: mariana. Stie cineva cum o chema pe camila? Ne pasa noua de asta cu adevarat?

E ca si cum ne-am intreba cu ce ne mai schimba noua viata acum faptul ca o colectie de politicieni recunosc rand pe rand ca au colaborat, intr-un fel sau altul, cu Securitatea. Ne putem mira, ne putem revolta sau intrista dintr-un astfel de motiv? Ce alte concluzii putem obtine afara de cele pe care le stim cu totii cu mult inainte de a le formula?

La ce altceva in afara de discursuri sunt bune principiile si acuzatiile cu fundament moral? Camila asta moarta inseamna pentru mine genul de ideal care ii face pe telespectatori sa discute aprins despre lucruri pe care intotdeauna altii trebuie sa le faca. Camila, fiind exotica si usor inexplicabila pentru un popor care creste indeobste porci, functioneaza si ca simbol aspirational.

La fel si morala asta nesfarsita care neglijeaza momentul initial. Revolutia, puritatea ideilor, puterea de a schimba lumea si de a refuza orice compromis, puterea de a spune orice prostii inaltatoare, cu conditia ca altii sa fie responsabili. Toti acesti subiecti ai dispretului sau admiratiei publice aveau in momentul deraierii vieti destul de diferite de cele pe care le duc acum.

Mai pe scurt, erau destul de asemanatori cu oamenii, adica si cu noi, infailibilii comentatori. Tot restul exercitiului de ipocrizie conteaza in masura in care decidem ca ne priveste.

Rasturnand perspectiva, mi se pare si mai grav faptul ca aceste camile moarte seamana izbitor cu cele vii si ca nu e nevoie de mai mult de un singur gand, ca atunci cand esti dezamagit de un prieten si trebuie sa decizi simplu intre a te obisnui cu situatia sau a nu-i mai vorbi niciodata. Avand de ales, cum putem proceda la moartea camilei, radem sau plangem?

Camila nu a murit de moarte buna, asta e adevarul. Cei care o exploatau si-au facut niste calcule economice si si-au dat seama ca vara e scurta si profitul pe care il poate aduce e mic fata de consumul de frunze de palmier si de ficus. Asa ca au decis sa o mai duca si la munte, tot sezon, tot turisti, tot amintiri.

Si asa a ajuns camila pe partie, unde a vrajit pe toata lumea cu privirea ei languroasa, de animal chinuit, si cu picioarele ei lungi si degerate. Povestea ei se incheie brusc pentru ca aluneca, draga de ea, si isi rupe un picior. Si camilele se impusca, nu-i asa? V-a trecut vreun fior de revolta, de dezgust, de furie neputincioasa si de rusine? A murit camila noastra. Totusi este trist in lume. Sau poate ca nu?