Sofia ofera pasapoarte bulgare la zeci de mii de straini din state care nu sint membre UE, ceea ce le va permite acestora sa lucreze in Vest cind Bulgaria va adera la blocul comunitar. Procedurile bulgare de acordare a cetateniei permit oficialilor corupti sa ofere strainilor din afara UE pasapoarte pentru suma de circa 300 de euro, care le permit acestora sa lucreze in Uniune dupa aderare.

Peste 20.000 de cetateni din state precum Republica Moldova sau Macedonia au obtinut deja cetatenie bulgara in ultimii ani, iar alti 55.000 se afla pe lista de asteptare.

Cetatenie UE pentru delincventi

Sistemul a fost creat de guvernul de la Sofia pentru a consolida legaturile cu etnicii bulgari din statele vecine, cum ar fi gagauzii din Republica Moldova.

O investigatie realizata de „Sunday Telegraph“ a descoperit insa ca multi aplicanti nu cunosc limba bulgara, nu au nici o descendenta etnica bulgara si nu stiu nimic despre aceasta tara, cei mai multi fiind motivati de perspectiva gasirii unor locuri de munca in spatiul UE.

Un barbat de 34 de ani din Macedonia, care lucreaza ca bodyguard si admite ca a fost arestat pentru detinere ilegala de arme, dar sustine ca nu a fost condamnat, spune ca „ar fi un prost sa nu profite de ocazie“ pentru a obtine un pasaport bulgar.

„N-am nici o picatura de singe bulgaresc in mine si nu vreau sa-mi tradez tara, dar vorbesc engleza bine si stiu ca in Marea Britanie munca de bodyguard se plateste bine. Am tot citit despre polonezi care isi gasesc de lucru acolo“, spune el.

Ieftin si rapid

Proprietarul unei agentii neoficiale care intermediaza eliberarea pasapoartelor a dezvaluit ca poate obtine documentele necesare pentru 99% dintre clientii sai contra sumei de numai 130 de euro. Agentia incaseaza pentru „stradanie“ circa 600 de euro.

Doritorilor de cetatenie bulgara li se cere doar un certificat de nastere, o declaratie ca au origini bulgare si ca nu au condamnari la activ, dovada falsa de rezidenta in Bulgaria urmind a fi obtinuta de agentie. Costurile suplimentare includ adeverinte medicale eliberate ilegal, fara nici o consultatie, inclusiv pentru testul HIV.

„Avem contacte excelente cu oficialii si asiguram totul, inclusiv transportul pina la Sofia“, declara „intreprinzatorul“. Intregul proces dureaza cam un an, dar pentru o taxa „de urgenta“ se poate finaliza in doar citeva luni. Mai dificil este numai pentru musulmani, pe care ii costa pina la 10.000 de euro.

Cetatenia romana, greu de obtinut

Potrivit „The Telegraph“, traficul cu cetatenie nu se practica si in Romania. Spre deosebire de vecinii bulgari, tara noastra impune conditii drastice pentru acordarea cetateniei. O studenta din Chisinau explica: „Sa obtin cetatenie romana mi-a fost imposibil. De aceea am ales-o pe cea bulgara.

A fost scump, dar am primit-o in mai putin de un an. E o investitie buna pentru ca vreau sa plec de aici si sa-mi gasesc de lucru in UE. Am auzit ca Anglia accepta muncitori straini si mi-as incerca norocul acolo. Mi-ar placea sa lucrez ca au-pair sau ospatarita pina gasesc ceva mai bun“.

Apa la moara pentru britanici

„Procedurile de intrare pe teritoriul Marii Britanii depind acum de eficienta eliberarii pasapoartelor in alte state europene.

Acesta este un argument in plus impotriva deschiderii pietei fortei de munca britanice cetatenilor din Romania si din Bulgaria daca decizia nu va fi luata simultan de toate statele membre UE“, a afirmat Andrew Green, presedintele Institutului britanic MigrationWatch, pe fondul temerilor din Regatul Unit fata de potentiala invazie a romanilor si a bulgarilor dupa 1 ianuarie 2007.

Citeste articolul complet in Cotidianul