Casa Nationala de Pensii vrea sa taie cheful romanilor la pensionari anticipate. Daca in 2001 erau doar 9.000 de romani pensionati anticipat partial, in iunie 2006 numarul acestora crescuse de peste 13 ori, ajungand la 119.685.

„Conform legii, in fiecare an, varsta standard de pensionare creste. S-a luat aceasta masura deoarece, conform prognozelor demografice, procentul intre populatia varstnica si cea apta de munca va creste, iar bugetul fondului de pensii va fi stramtorat.

Explozia pensionarilor anticipate anuleaza insa toata filosofia cresterii varstei standard”, explica presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan. Proiectul de modificare a Legii pensiilor va fi definitivat la inceputul lunii viitoare, supus dezbaterii publice si apoi trimis la Parlament.

Sunt in discutie doua variante care ar putea duce la stoparea „anticipatelor partial” - marirea penalizarii sau cresterea perioadei in care activeaza penalizarea.

Exista doua feluri de pensionari anticipate: simple - solicitantul pensiei a depasit vechimea in munca standard de 30 de ani cu cel putin 10 ani si are mai putin de 5 ani pana la implinirea varstei standard - si partiale - solicitantul are vechime in munca de 30 de ani, dar mai are cel mult 5 ani pana la implinirea varstei.

„Anticipatele” simple nu pun probleme bugetului fondului de pensii - sunt putini romani care au lucrat neintrerupt 40 de ani. Anticipatele „partiale” vor deveni insa mult mai dezavantajoase. In prezent, cei care au muncit 30 de ani si mai au cel mult 5 ani pana la implinirea varstei standard pot cere pensionarea fara nici o motivatie.

Penalizarea este de 0,5% pentru fiecare luna de „anticipare”, adica maximum 3% din pensia pe care ar fi primit-o daca ar mai fi lucrat 5 ani.

In plus, cand cel pensionat anticipat partial implineste varsta standard, penalizarea dispare si primeste pensia intreaga.

Conducerea Casei Nationale de Pensii intentioneaza sa majoreze penalizarea intr-un procent care sa acopere cel putin cotizatiile pe care le-ar fi incasat statul daca pensionarul in cauza ar mai fi lucrat sau sa „inghete” penalizarea pana la sfarsitul vietii, asa cum se practica in unele tari europene.

Citeste articolul complet in Gandul