Unu din opt manageri care lucreaza in companiile cel mai bine listate la bursa de la Londra nu are studii universitare. Sefii romani cu studii medii sint mult mai putini. Barbat, 52 de ani si cu studii financiare.

Acesta este, conform studiilor, portretul-robot al unui CEO care conduce una dintre companiile FTSE 100 (indicele care grupeaza cele mai importante 100 de companii listate la bursa de la Londra printre care British Airways, GLAXOSMITHKLINE, Rolls Royce Group, Unilever, Vodafone GRP, SabMiller, General Motors sau Aviva).

Ca orice regula, insa exista si exceptii. Mai ales in materie de educatie. Mai precis, analizele indica faptul ca nu toti managerii din companii au studii superioare. Drept dovada, un studiu al Association of Executive Search Consultants, dat publicitatii de compania Stanton Chase, indica faptul ca la nivelul anului trecut 12% dintre managerii companiilor analizate nu aveau diploma universitara.

O treime dintre directori fara studii

Chiar daca anul trecut ponderea directorilor fara studii superioare din rindul companiilor FTSE 100 a crescut cu un punct procentual fata de 2004, nu se poate spune totusi ca studiile si-au pierdut din importanta. In ultimii zece ani situatia din punctul de vedere al pregatirii liderilor din companii s-a schimbat dramatic.

Spre exemplu, in 1996 un studiu similar a relevat faptul ca peste o treime dintre directorii din FTSE 100 nu aveau diploma universitara.

Romanii sint mai bine pregatiti

Chiar daca in studiul AESC nu au intrat si companii din Romania si nici nu s-au facut analize amanuntite pe piata autohtona, specialistii in resurse umane estimeaza ca mai putin de 5% dintre managerii din companiile care activeaza pe piata autohtona nu au studii superioare. „Romanii sint in general educati. Cred ca mai putin de 5% dintre CEO din tara nu au o diploma de la o universitate.

In Statele Unite ale Americii, in schimb, sint destul de multe persoane fara studii superioare care au reusit sa creasca foarte mult si pe seama faptului ca provin din familii instarite”, este de parere Panos Manolopoulos, Managing Partner la Stanton Chase. Potrivit acestuia, „intotdeauna educatia este buna, mai ales cind este relevanta pentru jobul pe care il faci”.

Cu toate acestea, Manolopoulos apreciaza ca in nici un caz o educatie inalta nu poate asigura atingerea unei pozitii de top. Indiferent daca este vorba despre o firma care activeaza in Romania sau in alta parte.

Educatia care te propulseaza

La nivelul anului trecut aproximativ un manager din trei (38%) din companiile din Marea Britanie avea studii in domeniul finantelor sau al contabilitatii, in vreme ce 23% erau specializati in marketing si vinzari, iar 18 in management general.

In urma cu trei ani numarul celor care aveau aceasta specializare era mult mai mare. In 2002, 41% dintre manageri erau la baza finantisti, ponderea crescind dramatic de la 24% in urma cu aproximativ zece ani.

Experienta conteaza cel mai mult

Indiferent ca este absolventul unei universitati de prestigiu din lume, fie ca are diploma de la institutii de invatamint din Romania, studiile unui potential manager nu il propulseaza pe acesta neparat pe cele mai inalte pozitii.

Pe linga aceste certificate care sa le ateste cunostintele, mai este nevoie de multa experienta si totodata de abilitati de lider. “Cea mai importanta este experienta.

De asemenea, conteaza foarte mult sa aiba abilitati de lider, sa cunoasca multe limbi straine si sa aiba o aparenta fizica placuta. Nu in ultimul rind trebuie sa fie intr-o forma buna pentru ca ai nevoie de foarte multa energie”, mai spune Manolopoulos.

Calitatile unui lider bun

„Un manager bun trebuie sa aiba viziune, sa fie un bun organizator, sa aiba cunostinte tehnice. De asemenea, trebuie sa fie proactiv, sa gindeasca in viitor si sa poata lua decizii foarte repede”, descrie Panos Manolopoulos managerul performant.

Mai mult, potrivit acestuia, un lider bun trebuie sa stie foarte bine sa-si construiasca o relatie cu oamenii pe care ii conduce. Altfel spus, trebuie sa stie cum sa-i inspire si cum sa-i faca

Citeste articolul complet in Cotidianul