Firmele liberalului au prestat pentru Bittner si Finis. In timpul guvernarii PSD, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a contabilizat banii suveicii lui Alexandru Bittner, prietenul lui Adrian Nastase. Afacerile personale ale lui Dan Radu Rusanu, vicepresedintele liberal al Camerei Deputatilor, ilustreaza perfect modul prin care interesele financiare liberalo-pesediste se imbina profitabil.

Rusanu controleaza firmele de contabilitate Mar Audit SRL si Dana Management SRL, inregistrate la aceeasi adresa din cartierul bucurestean Primaverii.

Printre clientii de vaza care au apelat la serviciile financiare prestate de demnitarul liberal se numara si membrii gruparii „Mafia de Baneasa”, numita astfel de presedintele Traian Basescu, care a mai afirmat ca sefii acesteia sunt controversatii afaceristi Alexandru Bittner si Adrian Petrache.

Afaceri clientelare

Firma lui Rusanu, Mar Audit SRL, a gestionat banii societatii Turism&Agrement SA, pe care functioneaza statiunea „Eden” ridicata in Delta Dunarii, la Gura Portitei.

Terenul pe care s-a construit complexul a fost facut cadou firmelor controlate de Alexandru Bittner de guvernul PSD. Tot atunci, Bittner, vechi prieten cu Adrian Nastase si consilier de afaceri al matusii Tamara, a primit in concesiune peste jumatate din rezervatia Delta Dunarii.

Desi actualul regim a desfiintat concesiunile resurselor piscicole, amicii lui Nastase controleaza acum turismul din zona. Companiile in spatele carora se afla Bittner raman cu o fabrica de procesare a pestelui, ridicata din fonduri SAPARD, si cu satul de vacanta „Eden”, inaugurat cu mare pompa, in iunie 2002, de Dan Matei Agathon, pe atunci ministrul PSD al turismului.

Eden” a fost „plantata” pe fasia de pamant formata intre Marea Neagra si lacul Razim-Sinoe din Delta, unde firmele conduse de Bittner au concesionat, fara licitatie, o suprafata de 1,5 hectare pe 49 de ani. De la stat.

Rusanu: „Contract de un an”

Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, sustine ca firma sa, Mar Audit, a avut contract cu Turism&Agrement SA in perioada 2004-2005. „Din 2005, deci nici in 2006, nu mai face contabilitatea acelei societati”, a declarat Rusanu pentru EVZ.

In general, afacerile firmelor mici, mai ales cele din domeniul serviciilor si cel al consultantei, depind in mare masura de calitatea, renumele si relatiile patronilor.

Rusanu sustine insa ca, in cazul firmei lui, aceasta regula nu se aplica, el beneficiind de contracte „pentru ca figureaza pe lista auditorilor autorizati”.

Fruntasul liberal pretinde ca nu stia ca Bittner se afla in spatele Turism&Agrement SA. Actionarul majoritar (54,8a) al acesteia este firma Piscicola Tour SRL, cel mai mare fost concesionar din Delta.

Societatea Piscicola Tour este controlata de Heavy Industry Ltd., un off-shore din Anglia, detinut, la randul lui, de alte doua casute postale britanice cu actionariat privat. Spulberand misterul,

Bittner a declarat public ca reprezinta in Romania societatea Heavy Industry Ltd. Actionarul minoritar (45%) al firmei Turism&Agrement SA este o societate de stat. Este vorba despre Mamaia SA, detinuta de Ministerul Transporturilor, prin care sunt gestionate activele turistice ale statului din Mamaia.

Presedintele Mamaia SA este Dan Lucian Victor, un apropiat al fostului ministru Agathon, dar si al lui Bartolomeo Finis, partener traditional de afaceri cu Bittner. Victor si Finis au fost implicati in afacerea „Dracula Park”, ale carei ite au fost devoalate de EVZ.

Printre administratorii Turism&Agrement figureaza interpusii traditionali ai lui Bittner, cum ar fi Gheorghe Negrea si Doru Franculet, dar si Adrian Morar, fostul director al BTT Costinesti.

Citeste articolul complet in Evenimetul Zilei