Militarii israelieni au descoperit in pozitiile abandonate de Hezbollah noi dovezi ale sustinerii masinariei de razboi siite de catre Iran si Siria: armament provenit din aceste tari. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, nu are nici cea mai mica intentie sa isi dezarmeze miscarea, declarand ca nu se simte constrans in acest sens de Rezolutia 1701 a ONU.

Ierusalimul a ripostat: daca Natiunile Unite si forta multinationala nu vor dezarma Hezbollah, o va face armata israeliana.

In apropierea unei moschei din orasul Ghandouriye (in sudul Libanului), asupra caruia fortele israeliene au preluat controlul cu doar cateva ore inaintea intrarii in vigoare a incetarii ostilitatilor, a fost gasit un camion plin cu rachete antitanc de tip AT-5 Spandrel, fabricate initial in Rusia, dar apoi reproduse si in Iran, incepand din anul 2000.

In pozitiile abandonate de Hezbollah au mai fost gasite echipamente militare fabricate in Siria si rachete Kornet, apreciate de specialisti drept "unele dintre cele mai bune din lume", a scris cotidianul britanic "The Telegraph".

Rachetele Kornet, create de Rusia in 1994, sunt ghidate prin laser, au o raza medie de actiune si o dubla capacitate de penetrare, fiind capabile sa distruga tancurile israeliene de tip Merkava. Rusia a inceput sa exporte acest tip de rachete in Siria in 1998.

"Jerusalem Post" a scris ieri ca liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a convenit cu premierul libanez, Fouad Siniora, ca miscarea sa sa isi pastreze armele, cu conditia sa nu le mai "expuna" public. Surse oficiale de la Ierusalim au declarat ca, daca rezolutia ONU nu va fi respectata, armata israeliana si-ar putea relua operatiunile in Liban.

De asemenea, un responsaibl militar israelian a declarat pentru "Jerusalem Post" ca armata israeliana isi rezerva dreptul sa atace convoaiele siriene care aduc arme in Liban.

Daca Hezbollah s-a laudat din prima clipa cu "victoria" sa, armata israeliana a anuntat abia marti seara ca, in operatiunile din Liban, a fost ucis comandantul fortelor speciale ale Hezbollah, Sayed Dawayer.

Vicepremierul israelian, Shimon Peres, a estimat ca aproximativ 600 dintre cei 2.500 de combatanti Hezbollah au fost ucisi si tot atatia au fost raniti in cele cinci saptamani de confruntari militare.

SUA au dovezi ca doi responsabili din serviciile de informatii siriene au contribuit la destabilizarea situatiei din Liban. Trezoreria americana a blocat conturile celor doi, generalul generalul Hisham Ikhtiyar si generalul Jama'a Jama'a.

Primul dintre acestia "a contribuit semnificativ la sprijinul pe care guvernul sirian il acorda unor organizatii teroriste ca Hezbollah, Frontul Popular de Eliberare a Palestinei sau Jihadul Islamic", iar al doilea "a avut o contributie la prezenta militara si de securitate a Siriei in Liban".