Cu aproape 40 de ani in urma, Ion Iliescu tinea cuvantari mobilizatoare in fata ofiterilor Securitatii prin care le explica cum trebuie sa-i combata pe tinerii "bitnici si hippi", metoda propusa fiind trimiterea la munca pe santierele patriei. In arhivele ajunse in posesia CNSAS s-a pastrat un exemplar al discursului pe care Iliescu - prim-secretar al C.C. al U.T.C.

si ministru pentru problemele tineretului - l-a rostit la o reuniune a securistilor desfasurata in perioada 19-22 iunie 1968.

Raspunzandu-i unui tovaras preocupat de impresia "detestabila" pe care o lasa in societate grupurile de tineri pletosi si barbosi, fostul sef al statului a pledat pentru o mai puternica implicare a organismelor de tineret ale partidului comunist in educarea asa-zisilor rebeli. "Cand vine un nespalat din asta, sa-l puna sa se spele. Sa nu-l lase asa.

Sau cand umbla cu pletele acelea netesalate, murdare, sa-l puna sa se tunda", spunea Iliescu. El le povestea securistilor insarcinati cu supravegherea tineretului cum studiau organele de partid fenomenul infractional din randul junilor vremii si cum luau, cateodata, bataie de la acestia.

"Cateva seri la rand am organizat actiuni cu tineretul - seri de dans si asa mai departe - si au venit grupuri de tineri din acestia, de puslamale, care au organizat scandaluri acolo. In prima seara i-au luat prin surprindere pe ai nostri. N-au reusit sa riposteze cum trebuie si au iesit batuti, inclusiv vreo doi ofiteri de militie.

A doua seara ne-am organizat si noi mai bine si am pus mana pe ei", relata tovarasul Ion Iliescu.

Puslamalele sa fie trimise pe santiere

Iliescu se arata extrem de nemultumit de "lipsa de combativitate" a opiniei publice fata de acest tip de fenomene si cerea dezvoltarea curentelor de opinie impotriva unor astfel de grupuri si chiar organizarea de actiuni de chemare la ordine a "puslamalelor".

"Ca masura de indreptare a tinerilor care intra in conflict cu ordinea de drept public si de pedepsire a lor, conform noului cod penal, poate sa fie si aceea a de trimitere a lor intr-un anumit loc de munca. In acest caz, sigur, intervin organele de stat.

Altminteri, cred ca este mai bine, pana ce am ajuns aici, nu organele de stat sa fie acelea care sa-i depisteze si sa-i recruteze pe astia pentru santiere, ci sa intervenim cu mijloace ale opiniei publice si ale organismelor obstesti, ale organizatiei de tineret si sa dezvoltam un curent de opinie impotriva acestora", spunea prim-secretarul C.C. al U.T.C.

Citeste articolul complet in Adevarul