Incasarile bugetare mai mari decit previziunile provoaca inca doua rectificari bugetare pina la sfirsitul acestui an. Executia bugetului de stat indica, dupa primele sapte luni, un excedent care continua sa depaseasca 1% din PIB.

In intervalul ianuarie-iulie, incasarile la bugetul consolidat au totalizat 56 de miliarde de lei, in crestere cu 23%, comparativ cu rezultatele din perioada similara a anului 2005 si cu 2,2% peste nivelul programat.

„Sper ca evolutia veniturilor va inchide definitiv discutiile privind efectele introducerii cotei unice“, a spus Vladescu, citat de MEDIAFAX. O dinamica buna s-a consemnat la incasarile din TVA, cu un plus de aproape 29% si la taxele vamale care au avansat cu 21,5%.

La asigurarile de sanatate, incasarile au depasit cu 20% veniturile din primele sapte luni ale anului trecut, in timp ce veniturile la asigurarile sociale de stat au avansat cu 23%. Dupa primele sase luni, Finantele au raportat un excedent de 1,11% din PIB.

Rectificare consistenta in octombrie

Ministerul Finantelor anunta doua noi rectificari de buget, avind in vedere ca incasarile de venituri bugetare au depasit estimarile. Sebastian Vladescu, ministrul de resort, a declarat ca realocarile de fonduri vor viza proiecte de investitii si ca nu vor fi alocate sume suplimentare pentru salarii in afara celor deja angajate.

„Nu vor fi realocari pentru salarii cu exceptia celor deja angajate, respectiv pentru invatamint si pentru personalul care trebuie suplimentat la Armata si Interne“, a explicat Vladescu.

Prima rectificare va avea loc in aceasta luna, iar urmatoarea, de mai mari dimensiuni, este propusa pentru octombrie, cind se vor cunoaste mai multe date privind cresterea economica si evolutia inflatiei.

Citeste articolul complet in Cotidianul