Invitatii lui Stelian Tanase intr-o editie speciala pe Realitatea TV au fost Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu. Cei doi oameni de cultura au condamnat categoric Securitatea, pe securisti, dar si pe cei care au colaborat cu Securitatea. O editie in care au lipsit insa intrebarile transante care sa ne lamureasca si de "moralitatea si antisecurismul" celor doi invitati.

"Am fost asa de dur cu Mona Musca fiindca si-a exhibitionat in public o puritate pe care nu o avea. A stat in gura cu binele si frumosul si a pangarit astfel reziduul de moralitate pe care societatea-l mai avea", si-a explicat Gabriel Liiceanu duritatea scrisorii deschise in care o critica pe Mona Musca.

Andrei Plesu l-a completat sustinand ca presiunile Securitatii nu au fost asa de mari si oricine putea sa refuze colaborarea cu sinistra institutie. El a adus ca exemplu pe Ion Diaconescu, fostul lider taranist, care a refuzat in conditi mult mai grele, in inchisoare, semnarea unui angajament cu Securitatea.

De ce e necesara "Dosariada"

In spatele Dosariadei se ascunde viata noastra, ceea ce urmeaza sa se intample cu noi. Dosariada nu face decat sa puna in lumina o criza a clasei politice pentru ca ea tine vie intrebarea daca nu cumva carierele politice de azi sunt creatia securitatii.

Daca asteptam ca alegerile sa fie un concurs de moralitate publica e firesc sa aflam acum cine a colaborat cu securitatea, este de parere Liiceanu.

De ce securistii sau colaboratorii nu ar trebui sa ocupe functii publice

In opinia celor doi invitati securistii fostii colaboratori ai Securitatii nu ar trebui sa ocupe functii publice fiindca au avut cu totii o anumita mentalitate pe care n-au parasit-o nici azi. Ei n-au urmarit decat binele lor sau al clanului lor in dauna celorlalti, si-au inaltat binele lor pe raul nostru.

Mari imbogatiti dupa revolutie, securistii ar trebuie sa stie ca bogatia nu poate sa dureze intr-o mizerie generalizata fiindcaatunci ne comparam cu America Latina. Ori securitatea asta a insemnat atunci, asta inseamna si acum, a te bucura de privilegii fata de masa care traieste in saracie.

Trei variante pentru fostii colaboratori

Gabriel Liiceanu vede trei cai urmate de fostii securisti si colaboratori:

-cei care au tacut si nu s-au bagat in viata politica

-cei care nu au tacut si s-au bagat

-cei care au tacut si s-au bagat

In opinia sa nu mai poti vorbi de lustratie, de transparenta daca tu ai semnat cu Securitatea si nu ai spus asta.

Andrei Plesu mai adauga o categorie, cea a fostilor securisti care se mandresc si azi cu ceea ce au vazut. Plesu ii aduce ca exemple pe Merce si Plesita, care nu numai ca nu regreta ororile comise, dar se mai si lauda cu ele pe la toate posturile de televiziune.

Romania e plina de prosti si ticalosi

"Formula 'Securitate patrioata' circula in continuare deoarece Romania e plina de prosti si ticalosi", crede Andrei Plesu. Deasemenea sintagma "Asa erau vremurile" e tot o forma de evitare a responsabilitatii.

Ce nu au fost intrebati Plesu si Liiceanu in timpul emisiunii

Moderatorul emisiunii, Stelian Tanase, a pastrat tot timpul emisiunii o anumita gingasie fata de invitatii sai, intrebarile taioase lipsind sau fiind lasate fara finalitate.

Astfel ne-am fi asteptat ca Liiceanu sa fie intrebat despre iminenta vanzare a Humanitasului lui Sorin Ovidiu Vantu si cat de morala este aceasta tranzactie.

De ce Liiceanu s-a trezit tocmai acum sa o atace atat de virulent pe Mona Musca si nu a facut-o mai din timp cu Paleologu, Quintus si Voiculescu? Intrebarea a fost pusa insa Liceanu a evitat abil o discutie deschisa, iar Tanase doar s-a facut ca l-ar interesa raspunsul.

Andrei Plesu a sustinut ca oricine putea rezista presiunilor securitatii de a deveni informator. De ce d-le Tanase nu l-ati intrebat atunci pe Andrei Plesu despre scrisoarea umilitoare scrisa lui Nicolae Ceausescu in care il implora sa-l lase in continuare in lumea gazetariei promitand in schimb credinta vesnica Partidului?

Sau de ce nu ne explica dl. Plesu cum a luptat el cu mafia securista atunci cand a fost ministru de externe sau pe cand ocupa tot felul de functii inalte in stat?

Schimburile epistolare ale lui Andrei Plesu cu Nicolae Ceausescu

In 1981 a izbucnit un imens scandal in Romania legat de un grup de tineri ce doreau sa experimenteze meditatia transcedentala. Printre ei s-a aflat si Andrei Plesu. Securitatea i-a raportat lui Ceausescu iar acesta a ordonat represalii. Cei implicati au fost supusi interogatoriilor si/sau au fost dati afara de la locurile lor de munca.

Andrei Plesu a regretat amarnic gestul facut si i-a scris lui Nicolae Ceausescu in 1983 doua scrisori cerandu-si scuze pentru faptele sale si spunand ca el a informat constiincios un ofiter al MI despre cum sta treaba cu meditatia transcedentala. S-a dovedit a fi vorba despre ofiterul Vasile Malureanu, ofiter de Securitate, iar, ulterior, ofiter in SRI si SIE. Insa CNSAS a hotarat ca Plesu nu a facut politie politica.

Cum a motivat Andrei Plesu "schimbul epistolar" cu Nicolae Ceausescu? Omul avea o familie de intretinut si, cum nu putea suporta munca de jos, a trebuit sa se umileasca in fata dicatatorului pentru a-si reprimi vechea slujba.

Tinem sa-i reamintim domnului Plesu ca in anii '65 mii de intelectuali eliberati din inchisorile politice comuniste au acceptat sa lucreze si ca maturatori tocmai pentru a nu ceda si colabora cu Securitatea. Deci se poate, nu-i asa ?!