"Boc, Basescule, dati-va prinsi, v-am inconjurat", le-a strigat Voiculescu inamicilor sai, pe care vrea sa-i izoleze politic printr-o manevra maiastra de refacere a fostei uniuni PSD+PUR"

Daca unii traiesc in cea mai buna dintre lumile posibile, Dan Voiculescu are harul sa se vare singur in cele mai dezavantajoase dintre situatiile politice aflate la indemana. E adevarat, pana acum a reusit, la fel de spectaculos, nu numai sa se salveze, dar sa si castige pozitii importante pentru partidul pe care l-a infiintat.

A fost umanist, social-liberal, conservator, aliatul stangii iliescane, partener de guvernare cu Nastase, defector din guvernul PSD, partener, din nou, cu social-democratii, apoi pilon al guvernarii de dreapta, de care se considera acum dezlegat de orice obligatii.

"Boc, Basescule, dati-va prinsi, v-am inconjurat", le-a strigat Voiculescu, din munti, inamicilor sai, pe care vrea sa-i izoleze politic printr-o manevra maiastra de refacere a fostei uniuni PSD+PUR. Evolutiile surprinzatoare ale liderului PC au cauzele lor.

Acum, Dan Voiculescu are toate motivele sa creada ca operatiunea "Felix", in urma careia i s-a blocat accesul la postul de vicepremier, a fost pusa la cale in laboratoarele de la Cotroceni. Contraofensiva sa de invaluire a flancului PD este raspunsul conservatorilor intr-o lupta in care au fost tintiti cu o lovitura sub centura, frecvent utilizata in ringul bucurestean.

Cu toate acestea, scandalul "Felix" nu a avut un efect deosebit asupra imaginii lui Dan Voiculescu. De ani de zile a fost infatisat, in ciuda proceselor castigate, ca un mare securist, cel putin general, beneficiar al conturilor lui Ceausescu. Sa-l prezinti ca un marunt turnator care scria despre o verisoara fugita si despre un afacerist neamt nu e nicio scofala.

Dar credibilitatea partidului a fost facuta ferfenita de desele schimbari de macaz. Este doar una dintre problemele conservatorilor. Daca ies de la guvernare, partidul s-ar putea sa piarda rapid un numar important de parlamentari, obisnuiti deja in postura de reprezentanti ai majoritatii de la putere. Data trecuta, exercitiul plecarii din Guvernul Nastase l-a lasat pe Voiculescu fara senatori.

Ca si atunci, cheia iesirii dintr-o situatie aparent fara solutie o reprezinta jocul cu PSD. Prea sigur de el, Adrian Nastase a refacut alianta cu PUR in conditiile impuse de Dan Voiculescu. PSD este astazi intr-o situatie dezastruoasa fata de acum doi ani, dar incearca sa fie un pic mai inteligent ca data trecuta.

"Iesiti mai intai de la guvernare, si apoi discutam", spun pesedistii, interpretand scena cu hotul si celalalt baiat. Iesit de la guvernare, subrezit de dezertarile inevitabile, Dan Voiculescu ar negocia atunci de pe pozitii slabe, ramanand la cheremul fratelui mai mare, pesedist. PC ar mai pupa poate unul-doua locuri pe liste si un praz verde.

Dan Voiculescu ar cunoaste din nou aroganta pesedista pe care a denuntat-o cu vehementa in mandatul trecut. Sunt dezavantaje serioase, dar nu insurmontabile.

La randul sau, PSD nu are un program clar, este debusolat si la o cota in sondaje care l-ar face sa se agate de orice fir de pai, avand speranta ca va castiga ceva in batalia pentru imagine. In aceasta ecuatie, presedintele PC poate incerca o noua salvare miraculoasa.