Culori blande, muzica solemna, amintiri induiosatoare. Ecce homo. Osama bin Laden, in varianta CNN. Un documentar de doua ore, menit sa ne faca sa "intelegem" de ce Osama a ajuns cel mai cautat terorist de pe glob. Ati ghicit. Americanii sunt de vina. Iar lupta lui, un "razboi sfant".

"Pe urmele lui bin Laden" este o oda adusa jihadului, explicand chiar ca Osama a respectat Coranul prin repetatele avertismente publice ca va ataca America. Ghinionul Casei Albe, ca nu l-a ascultat. "Bin Laden a grait. Inca o data, el si-a avertizat dusmanii. Dar l-a ascultat cineva?", se intreaba grav jurnalista Christiane Amanpour, autoarea documentarului.

Si se lauda cu faptul ca CNN a fost prima televiziune occidentala care l-a intervievat pe Osama, in 1997, cand acesta a declarat pentru intaia oara razboi Americii. Chiar daca recunoaste ca liderul Al Qaeda se foloseste abil de mass-media in strategia sa de imagine. Dar intrebarile se dilueaza intr-un pastel ce-l umanizeaza si-l inconjoara cu o aura mistica pe acest "razboinic sfant".

Coehlo reloaded. O mostra: "Era foarte calm, seren, aproape ca un sfant", spune redactorul-sef al Time Magazine in Sudan. Nu e destul de induiosator? Atunci aflati ca Osama era sfasiat interior. Sa aleaga calea "islamului moderat", in spiritul caruia a fost crescut si educat, sau pe cea a radicalismului indus Fratia Musulmana. Grea decizie.

Noroc cu evenimentele care decid, chipurile, in locul lui: sauditii ii refuza trupele de mujahedini in primul razboi din Golf, preferand ajutorul americanilor. Sacrilegiu. Suparat, Osama ii scrie un perdaf regelui Fahd, care-l repudiaza. Comentariul lui Amanpour: "Un om fara tara, un om ajuns fugar, un om aflat pe punctul de a incepe calea fara intoarcere ce a dus la 11 septembrie".

De-aici incolo, intreaga serie de atentate - ambasadele SUA din Tanzania si Kenya, primul atac asupra World Trade Center, 11 septembrie, Madrid, Londra - sunt prezentate ca o confirmare a planului "amplu si creativ" anuntat de Osama inca din anii '90. Nici o umbra de criticism.

Ce sa mai vorbim despre patologicul personajului, al carui plan de exterminare a "infidelilor" crestini il depaseste pe cel al lui Hitler. In schimb, din spatele unui val negru o nevasta de "martir" isi declara iubirea fata de Osama.

Si mandria ca sotul ei a fost unul dintre atentatorii sinucigasi care l-au omorat pe liderul afgan pro-american Ahmed Massoud cu doar cateva luni inainte de 11 septembrie. Iresponsabila este, in viziunea CNN, doar administratia Bush, care nu reuseste sa-l captureze pe Osama. Si chiar daca l-ar prinde si elimina, generatiile de mici bin Ladeni sunt deja formate, conchide jurnalista CNN.

Asa ca razboiul impotriva terorismului este inutil. Iar agenda democrata servita. Nu degeaba se numara Amanpour printre "jurnalistii democrati" listati in topul US Liberals.