Fie ca se prezinta sub forma de sucuri sau sub forma de nectaruri, cu sau fara zahar, de portocale, mere sau alte fructe, bauturile neacidulate sunt la mare cautare in zilele toride de vara. Incepe insa sa fie din ce in ce mai important ca acestea sa nu contina conservanti, se arata intr-un studiu transmis catre www.SMARTfinancial.ro.

"Tipul de ambalaj este esential atunci cand vorbim de sucuri naturale din fructe sau legume. Sensibilitatea mare la atacul bacteriilor, la lumina sau caldura limiteaza, in general, termenul de garantie al sucurilor naturale la cateva zile.

Sistemul de ambalare aseptica Tetra Pak este singurul care permite prelungirea vietii sucurilor la aproximativ un an de zile fara a utiliza conservanti si fara a fi necesara refrigerarea produsului alimentar in timpul depozitarii. Sucurile astfel ambalate trebuie tinute la frigider numai dupa ce au fost deschise", se arata in aceeasi sursa.

Conform unui studiu realizat de Mercury Research in perioada Decembrie 2005 - Ianuarie 2006, 80% dintre romani considera ca marca ideala de suc sau nectar este aceea care nu contine conservanti. Gustul apropiat de cel al fructelor este apreciat de 87% dintre respondenti, iar continutul de pulpa este mentionat ca fiind important in procesul decizional (76% dintre consumatori).

Fructele sunt culese la momentul optim de coacere, apoi sunt stoarse prin presare mecanica. Concentratul de suc se obtine prin evaporarea apei din suc pana la 1/6 din volumul initial. Mai departe, concentratul de suc este folosit de marii producatori la prepararea sucurilor, nectarurilor si a bauturilor racoritoare (cu continut de suc mai mic de 25%).

Fara zahar sau indulcitori, Sucurile 100% sunt obtinute din concentrat de suc la care se adauga apa, respectand proportia pe care aceasta a avut-o in suc inainte de evaporare. Nectarurile contin intre 25 si 99% suc si sunt obtinute din concentrat de suc la care se adauga zahar sau indulcitori si uneori pulpa de fruct.

Procentul de suc de fruct din compozitia nectarurilor este reglementat prin lege.

Nectarurile sunt in general apreciate, conform aceluiasi studiu, ca o sursa importanta de vitamine (61% dintre respondenti). 58% dintre consumatori considera nectarurile ca fiind sanatoase, hranitoare (51%) cu continut mare de fructe (55%).

Un aspect benefic pentru sanatate il reprezinta faptul ca pastrarea calitatii bauturilor neacidulate se face exclusiv prin metode fizice, adica prin pasteurizare. Primele incercari de pastrare a calitatii alimentelor fara adaos de conservanti au fost facute de catre omul de stiinta Louise Pasteur, in 1860.

El a descoperit ca o mare parte din bacteriile responsabile de fermentare pot fi inactivate prin incalzirea sucului la temperatura inalta timp de numai 15-30 secunde.

Cu ajutorul celor 7 straturi succesive de carton, polietilena alimentara si o folie de aluminiu, ce nu intra in contact cu produsul si are rol termoizolant, Tetra Pak protejeaza produsul de contactul cu lumina si oxigenul, principalii dusmani ai vitaminelor si mineralelor din sucurile naturale de fructe.

Consumatorii de sucuri si nectaruri, intervievati de Mercury Research in studiul mai sus mentionat, au precizat ca ambalajul este deosebit de important in pastrarea calitatii produselor. Astfel, 87% dintre consumatori considera ca ambalajul de carton este cel mai potrivit pentru aceste produse; 58% apreciaza si calitatile ambalajului de sticla, iar 29% ar consuma si produse ambalate in PET.