Dupa o luna de vacanta petrecuta in America, Geoana s-a dus la scoala. La Scoala de vara a PSD, desfasurata la Vatra Dornei, unde s-au reunit, in par, toti pesedistii, de la sefii cei mari de la Bucuresti pana la sefii de organizatii si parlamentari.

Inainte de prima zi de scoala, joi seara la Iasi a fost organizata o agapa exclusivista, la care Mircea Geoana, Ilie Sarbu, Vasile Dancu, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc s-au socializat langa mai multe sticle de vin si in fata televizoarelor care transmiteau in direct meciuri de fotbal.

Geoana: "Sa repornim din nou motoarele!"

In deschiderea Scolii de vara, presedintele PSD a anuntat, spre hazul participantilor, ca partidul "reporneste din nou motoarele", dupa ce le-a mai repornit de cateva ori in ultimele luni. Mircea Geoana a spus ca PSD trebuie sa scoata privirile din pamant si "sa porneasca reconstructia partidului", precizand ca cea mai mare problema a social-democratilor este "cum vom guverna".

Geoana a vorbit despre iminenta reintrarii PSD la guvernare si a sugerat ca acest lucru ar putea fi facut intr-o alianta alaturi de PNL: "Daca liberalii doresc sa contribuie la un program pentru Romania, sunt bineveniti".

In schimb, despre PD si despre Traian Basescu, Geoana a avut de data asta numai cuvinte rele: "Traian Basescu este un om al trecutului, este un fost comunist, este legat de fostele structuri totalitare. Sa nu mai lasam PD sa spuna ca ei sunt democrati".

In ceea ce priveste soarta partidului pe care il conduce, Mircea Geoana a recunoscut ca "mai are multe lucruri de reformat", dar a spus ca de cand este el presedinte reforma este vizibila si partidul a trecut printr-o masiva transformare.

In incheiere, Geoana le-a promis pesedistilor ca-n 2007 vor reveni la putere si a felicitat echipele de fotbal romanesti care s-au calificat in cupele europene.

"Mircea Geoana a dezamagit"

Strategul PSD, reprezentantul grupului de la Cluj, Vasile Dancu, a tinut insa sa-i taie avantul revolutionar lui Mircea Geoana, criticandu-l deschis ca nu a realizat reforma asteptata in partid si ca i-a dezamagit pe cei care l-au sustinut la congresul din 2005. "Trebuie sa analizam stadiul in care se afla reforma noastra.

Am crezut si noi ca aducand un presedinte tanar cu un program nou am rezolvat problema reformei. Dar acum ne dam seama ca ne-am inselat. Nu am rezolvat reforma partidului", a declarat Vasile Dancu, aratand ca PSD "se afla in criza" si trebuie sa fie "sincer".

"Avem nevoie de schimbari de cultura organizationala si politica si de un nou leadership, trebuie sa invatam ca niciodata nu putem prelua puterea absoluta, am asteptat mereu un om providential, dar acest reflex trebuie sa ne dispara", a explicat Dancu. El a spus ca principalul repros care se face PSD este ca "are un lider care nu este puternic, nu este autoritar".

Totusi, Dancu a recunoscut ca dupa congresul din 2005 "ambianta din partid s-a schimbat", dar a fost ironic, spunand ca "acum oamenii vorbesc liber, chiar daca spun prostii".

"De unde a avut el bani sa stea in America o luna?"

In timp ce alti sefi mai mari tineau discursuri despre cat de bine merge treaba in partid si despre cum PSD va reveni la putere, in sala reprezentantii din teritoriu criticau cu suparare prestatia lui Mircea Geoana la conducerea partidului.

Cand acesta a vorbit despre saracia poporului si a spus ca "el insusi are o familie relativ instarita", pesedistii de rangul trei au carcotit intreband: "Da' el de unde a avut bani sa stea in America o luna de zile? Oare el stie cum este sa traiesti din salariu?".

Reprezentantii filialelor spuneau ca se simte nevoia organizarii unui congres extraordinar pentru alegerea unui nou presedinte deoarece partidul nu se mai ridica in sondaje de la 18% si "asta nu este in stare sa mearga prin sate si sa-i faca pe oameni sa voteze cu noi!".

Integral in Romania Libera