Indicele Societatilor de Investitii Financiare s-a majorat in perioada 1-24 august cu 8,43%. Daca mai adaugam si cresterea din sedinta bursiera de ieri de 0,67,% avem un randament de peste 9%.

Datele statistice arata ca in perioada 1-24 august cel mai bine s-au miscat Societatile de Investitii Financiare, cresterea pe BET-FI fiind de 8,43%. Urmeaza apoi indicele companiilor listate la BVB, adica BET-C, cu un randament de 2,02%, si indicele celor mai lichide 10 companii de la BVB, adica BET, cu o crestere de doar 1,61%.

Cei mai buni

Cele mai bune randamente in perioada mentionata mai sus le-au avut actiunile companiilor Artrom Slatina (21,13%), Rulmentul Brasov (11,71%), Chimopar Bucuresti (11,63%), Sinteza (10,57%) si Rolast Pitesti (10,08%). Privind acest top observam ca in afara de Sinteza Oradea, toate celelalte actiuni au lichiditate mica, asa incit nu stim daca pretul lor este cel adevarat sau umflat.

La polul opus se afla actiunile care au suferit caderi mari. Este vorba despre Mefin Sinaia, unde deprecierea este de 14,47%, Azomures Tirgu-Mures (13,17%), Oil Terminal (7,69%), Biofarm (7,50%) si Electrocontact Botosani (7,14%).

„Concluzia de ansamblu ar fi ca la final de august pe bursa s-a instalat o perioada de asteptare, caracterizata de lichiditate in scadere si fluctuatii minore ale cotatiilor in jurul mediilor pe termen scurt. O cauza poate fi si faptul ca multi investitori au fost in vacanta in ultimele saptamini sau inca mai sint.

La momentul actual, in piata se face simtita doar actiunea micilor investitori de portofoliu. Pina cind investitorii institutionali straini si marii speculatori autohtoni nu vor reincepe sa tranzactioneze activ nu vom vedea un trend clar al bursei“, ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Strainii au jucat 500 de milioane de euro

Volumul cumpararilor de actiuni si obligatiuni efectuate de catre straini in primele sapte luni pe piata romaneasca de capital a totalizat 541,25 milioane de euro, respectiv 1,92 miliarde de lei (RON), conform datelor centralizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

In intervalul analizat au intrat pe piata romaneasca de capital 522 de investitori straini, dintre care 414 persoane fizice si 108 persoane juridice, si au iesit din piata 165 de investitori, dintre care opt persoane juridice. In topul cumpararilor de actiuni se situeaza SUA cu 19,27% din total.

Urmatoarele locuri sint ocupate de Cipru, Cayman, Austria, Estonia.Clasamentul vinzarilor de actiuni este condus de Marea Britanie, urmata de Cipru, Austria, SUA si Suedia. La cumparare, obligatiunile sint preferate de Austria, respectiv 81,68% din total, si de Bulgaria, cu 18,32%.

La capitolul vinzari de obligatiuni, raportul CNVM mentioneaza numai operatiunile efectuate de austrieci, cu 100% din volumul tranzactiilor. Cert este ca fara investitorii straini cresterile de la Bursa de Valori Bucuresti nu pot fi sustinute pe perioade lungi de timp.