Baranyi a fost ministrul sanatatii in guvernul Radu Vasile. I-am solicitat un interviu lui Baranyi, singurul politician care s-a automazilit politic, in urma propriilor dezvaluiri ca a fost turnator al fostei Securitati. Intrucit e unicul interviu dat in presa in ultimii ani, putem sa ne laudam cu exclusivitatea demersului si increderea lui Baranyi. Transcriem si scrisoarea si textul interviului. Veti vedea de ce.

„Stimate D-le Eugen Istodor.

Va raspund la intrebarile pentru interviul Catavencu, dar am doua conditii :

1-Dvs ca reporter puteti comenta, interpreta textul meu, dar nu aveti voie sa adaugati nici un cuvint la cele ce am scris eu pe hirtie.

2-in interviu obligatoriu trebue sa apara si urmatoarele trei fraze :

-Baranyi Francisc a dat in judecata CNASAS-ul si tribunalul a hotarit urematoarele :”.....petentul Baranyi Francisc nu se incadreaza in prevederile art.5. alin.4. din legea nr.187 din 1999.

Chiar CNASAS-ul afirma explicit ca activitatea de colaborator al fostei securitatii a D-lui Baranyi Francisc nu poate fi nici dovedita si nici argumentata.” Atunci, cu ce drept ma face turnator toata mass-media, inclusiv Dvs. D-le Eugen Istodor ?

-Grupul parlamentar Romania Mare este plin de fosti ofiteri de securitate, D-l. senator Merce si fostul deputat Stanciu se lauda ca ei au fost ofiteri de securitate, iar exgeneralul Plesita regreta cu nu l-a batut mai bine pe Paul Goma.

De ce nu va ocupati de acesti fosti calai, care cu pistolul pe masa au obligat oamenii infricosati sa semneze ce au dictat ei? si culmea, tot ei conduc si azi, iar victimele lor, o mare parte dintre „colaboratorii” sint condamnati, ridiculizati, batjocoriti. Unde e dreptatea !?

-Politicienii ca VC. Tudor si Adrian Paunescu, au fost cei mai mari lingusitori ai familiei Ceausescu, azi au functii politice inalte si chiar un grad de popularitate. Bine a scris Andrei Muresan „Desteapta-te romane !” Ar fi timpul.

D-le Eugen Istodor !

Daca aceste trei fraze nu apar in interviu si schimbati ceva in textul meu, eu nu va permit sa publicati nici un cuvant din cele ce urmeaza. Daca, totusi, eu va dau in judecata, textul acesta este depus la avocatul meu si va reamintesc ca eu obisnuesc sa cistig procesele.”

Turnatorul Baranyi

Reporter: Ce mai face turnatorul Baranyi?

Francisc Baranyi: Da. Asa stie toata tara ca am fost turnator, pentru ca in anul 1998 cind am fost ministrul sanatatii, la o conferinta de presa convocata de mine am recunoscut, nesilit de nimeni, ca am semnat un angajament sub amenintare. Fireste ca toata mass-media a tratat pe primul plan si a savurat caderea unui ministru UDMR.

Dupa ce am cistigat procesul contra CNASAS si justitia a hotarit ca sint curat ca lacrima, aceasta stire nu a mai fost asa de zguduitoare si senzationala, doar in citeva ziare au aparut 3-4 rinduri cu litere mici despre mine. Am fost tirit in murdarie si degeaba am dovedit ca sint nevinovat, in amintirea oamenilor am ramas turnator.

Reporter: Deci, nu ati facut politie politica, dar aveti un angajament.

F.B.: Dvs. si multi cititori in special tinerii habar nu aveti cum a fost in anii 6o, mai ales in zona de frontiera cu Iugoslavia, unde am lucrat eu. Cind capitanul Cornel Vrabeti si Cpt.

Olaru jucindu-se cu pistoletul pe masa mi-a spus „Doctore, fii atent, pe la noi se trage ! Mai bine semneaza.....” Eu stiam foarte bine ca nenorocitii care au incercat sa treaca granita spre Iugoslavia au fost impuscati, pentru ca ranitii au fost dusi la mine la dispensarul medical din comuna Socol, unde am lucrat ca medic de circumscriptie,

dar pe post de felcer, deoarece am fost exmatriculat din anul VI de facultate de medicina pentru atitudine anticomunista si antisovietica.

Slab? Se poate, dar mai degraba realist

Rep.: Ati fost foarte slab, nu? Cit de animal mai este omul cind este supus presiunilor?

F.B.: Daca am fost slab ? Se poate, dar mai degraba realist. Mi s-a pus in vedere ca niciodata in viata nu o sa ajung inapoi la facultate de medicina, daca nu semnez. Pe de alta parte orice animal, inclusiv omul, face tot, ca sa ramina in viata.

Rep.: De ce nu ati murit decit sa va smulga Securitatea vreun cuvint?

F.B.: Colegul meu Dr. Vulcu Doru a incercat sa treaca granita. L-au prins. S-a sinucis. Eu am fost mai las. Sau trebuia sa mor si sa vad din cer dupa 40 de ani ca Romania tot de securitatea e condusa? Dvs, stimate D-le Eugen Istodor, ati muri pentru Coalitia Democrata de azi ?

Rep.: Cum vi se pare motivatia lui Musca: "din considerente patriotice, am servit tara"?

F.B.: Ridicol, pentru ca securitatea a aparat nu tara, ci dictatura. Am trait la citiva metrii de granita iugoslava, daca fugeam puteam sa ajung in lumea libera, dar nu am fugit, din patriotism. In schimb, angajamentul nu din patriotism am semnat, ci din frica, dupa 4 ore de amenintari, cu pistoletul pe masa, care nu stiu cum, dar gaura tevii tot spre mine privea.

De altfel, recent au costruit un bloc in curtea fostei securitati din Moldova Noua. La saparea fundamentului buldozerul a scos 4 schelete omenesti din pamint.

Rep.: E bine sa spui: "am gresit, iertare!"

F.B.: Gest frumos. Si eu as cere iertate, dar spuneti-mi de la cine? Nu am facut rau la nimeni, asa raporteaza fosta securitate, chiar si CNSAS.

Rep.: Faptul ca nu s-a intimplat nimic - nu au intrat oameni la puscarie, nu au fost anchetati, torturati- face inocenta colaborarea cu Securitatea?

F.B.: A mea, da. In timpul dictaturii am reusit sa duc de nas securitatea si am reusit sa supravietuesc, dar dupa schimbarea regimului tocmai pentru asta s-au razbunat pe mine ! Poate daca as fi acceptat sa colaborez cu noua (vechea) Securitate, cum fac unii, as fi si azi ministru.

Ministru maghiar habar nu are cum se face politica romaneste

Rep.: Cum ati trait momentele de dupa demisia dumneavoastra? Ati uitat, ati iertat?

F.B.: Greu. Dar cu fruntea ridicata. Nu mi-a fost rusine, pentru ca am fost sincer si nu am ce ascunde. Acuma stiu ca am fost naiv, crezind ca sinceritatea mea va porni o avalansa si multi politicieni vor recunoaste trecutul lor, ce va limpezii viata politica din Romania.

Un cotidian bucurestian scria „Inocentul de ministru maghiar habar nu are cum se face politica romaneste.” Are dreptate. Rudele si prietenii mei m-au asigurat de simpatia si compasiunea lor. Toti au stiut ca eu am fost urmarit si persecutat de securitatea si nu eu i-am servit. Pana atunci credeam ca eu nu am dusmani.

Iar am fost naiv, acuma stiu ca si in trecut si in prezent securitatea este dusmanul meu cel mai mare.

Ca fapt divers : Cind eram ministrul sanatatii un general a venit la mine si a cerut sa fiu de acord ca Ministerul apararii nationale, SRI-ul, Ministerul de interne sa aiba casa de asigurari de sanatate proprie, cu care eu nu am fost de acord, desi mi s-a oferit o casa de odihna in Delta dunarii. „O sa regretati foarte mult daca nu acceptati!”-m-a amenintat generalul.

Asa s-a si intamplat, peste citeva zile au declansat atacul impotriva mea. De atuncea stiu ca asa se face politica romaneste. Credeti ca asta se poate uita, se poate ierta ?

Rep.: Cum apreciati deschiderea arhivelor Securitatii? Este un lucru bun?

F.B.: Foarte bun, dar numai daca se duce pina la capat. Tumora maligna trebue complet extirpata. in primul rind toti fostii ofiteri de securitate, angajatii dela telefoniste pina la portari sa fie anchetati si cei vinovati care ne-au amenintat cu pistoale pe masa si au omorit mii de oameni (!!) sa fie pedepsiti si, bine inteles, indepartati din functiile inalte in care se gasesc si acum.

La noi tocmai invers se fac lucrurile : „turnatorii” sunt pedepsiti de fosti securisti, care au ramas in pozitii cheie. Adica violatorul, care a dezvirginat fata neprihanita, acuma o condamna si spune cu voce tare ca e curva. Grupul parlamentar Romania Mare este plin de fosti ofiteri de securitate.

D-l. senator Merce si fostul deputat Stanciu se lauda ca ei au fost ofiteri de securitate, iar exgeneralul Plesita regreta cu nu l-a batut mai bine pe Paul Goma.

De ce nu va ocupati de acesti fosti calai, care cu pistolul pe masa au obligat oamenii infricosati sa semneze ce au dictat ei? si culmea, tot ei conduc si azitazi, iar victimele lor, o mare parte dintre „colaboratorii” sunt condamnati, ridiculizati, batjocoriti. Unde e dreptatea !?

Rep.: Are CNASAS terminologie exacta pentru a definii gradul de vinovatie al fiecarui ins in parte ?

F.B.: Dardeunde! Este o terminologie sofisticata cu care pot dovedi orice chiar si contrariul. De ex.

categoria in care ma aflu eu „ Activitate de colaborator al fostei securitati al D-lui Baranyi Francisc nu poate fi nici dovedita nici argumentata.” (Citat din decizia CNASAS.) Deci sunt curat ! Atuncea de ce ma face toata tara turnator ? Trebuesc definitii clare, judecatoresti, apolitice. Eu am incredere in Ticu Dumitrescu, Mircea Dinescu, Cazimir Ionescu.

Rep.: Cine va scapa?

F.B.: Foarte simplu. Toti cei care au acceptat sa fie colaboratori in continuare. Au lucrat pentru securitate, acuma pentru SRI.

Rep.: De ce, ca prostul, ati demisionat din viata politica?

F.B.: Pentru ca am fost un prost ! Am, considerat ca nici macar umbra unor banuieli, - chiar neintemeiate,- nu are voie sa cada asupra UDMR-lui. Am uitat ca sint un ministru roman si nu unul dintr-o tara occidentala civilizata. Primul ministru Dl.

Vasile Radu nu mi-a cerut demisionarea, nu el m-a demis, eu singur mi-am dat demisia! Spuneti-mi de ce nu stie mass-media acest lucru? Cei drept, nici conducerea UDMR-lui nu m-a aparat. De fapt, bine ca am scapat de povara, dar de un lucru totusi im pare rau: nu m-au lasat sa fac reforma sanitara in Romania, la care ma pricep. Dar am tulburat prea multe interese, de aceea a trebuit sa dispar.

Basescu daca nu se trezeste din timp

Rep.: A fost un act de morala?

F.B.: Cind mi-am dat demisia credeam ca macar o mare parte a politicienilor ma vor aprecia, dar si de data aceasta am fost naiv. Pentru ca viata politica romana este plina de comunisti, securisti, aventuriei, corupti, iar populatia cinstita a tarii este din punct de vedere politic stupid (dupa Brucan) sau cel putin satul de minciuni si indiferent.

Rep.: Ati fost ministru in guvernarea CDR. De ce credeti ca aceasta guvernare s-a incheiat cu cuvintele lui Emil Constantinescu: "Am fost invins de Securitate!"?

F.B.: Si eu am fost invins de securitate si va fi si Dl. presedinte T. Basescu daca nu se trezeste din timp.

Rep.: E moral vreun om in politica?

F.B.: Sint, dar putini si din pacate fara putere de decizie. Cum ar fi : Emil Constantinescu, Frunda Gy?rgy, Borbely L?szl?, Ion Andreescu, Renate Weber, Smaranda Enache, Plesu, Liiceanu, Mircea Dinescu, Gheorghe Ciuhandu si inca citiva.

Rep.: De ce sint romanii, astfel?

F.B.: Pentru ca sint romani.

Rep.: Care este greseala de origine a lumii noastre de acum?

F.B.: Un patriotism fals, bazat pe o educatie istorica mincinoasa, ce se manifesta printr-un nationalism ordinar. Hotie, minciuna si coruptie la nivele cele mai inalte. Un popor supus mioritic, care accepta sa fie manipulat si mai bine paraseste tara, decat sa faca ordine in patria proprie.

P.S.: Eu in viata mea am fost de trei ori macinat prin masina de tocat carne :

- la 2o si ceva de ani am fost exmatriculat de la facultatea de medicina pentru activitate anticomunista si antisovietica;

- la 4o si ceva de ani mi-au ucis fiul student la medicina;

- la saizeci si ceva de ani, m-au facut turnator.

Am supravietuit toate. Anul acesta am trecut de saptezeci si sper ca voi ramane in constiinta lumii inca multa vreme.