Interviu HotNews.ro

Mitropolitul N. Corneanu: Preotii ce au colaborat cu Securitatea trebuie sa marturiseasca

de     HotNews.ro
Miercuri, 30 august 2006, 0:00


Mitropolitul Nicolae Corneanu

Cristina Liberis: In 1962, cind ati ajuns mitropolit al Banatului, comunismul era in plina ascensiune. Care a fost relatia dumneavoastra, in acea perioada, cu regimul?

Nicolae Corneanu: Si pentru clerici, ca si pentru altii, dar mai ales pentru ierarhi a fost o perioada dificila, prin faptul ca regimul din acea vreme pretindea bisericii sa nu se opuna regimului ci, intr-un fel, sa colaboreze cu regimul.

[i:2:d]Eu insumi, cand am ajuns episcop la Arad, in 1960, una din primele vizite ce mi s-a facut, a fost din partea sefului Sigurantei, nu era atunci Securitatea, era Siguranta, care a venit la mine si mi-a spus: eu sunt ceea ce sunt si as dori sa colaboram.

Eu am spus: nu stiu in ce fel putem sa colaboram si atunci el mi-a spus: as dori ca sa tinem legatura unul cu altul si in acest sens va voi vizita deseori, va voi cauta si v-as ruga sa nu ma refuzati.

In felul acesta, am intrat intr-o asa zisa colaborare cu Securitatea de atunci si sigur ca scopul lor era acela de a avea in conducatorul unei institutii, cum era acea a bisericii, un om care sa nu le fie potrivnic.

Adica, avand o legatura cu un ierarh, ei erau, sa zicem, siguri ca ierarhul respectiv nu face o politica potrivnica regimului, indemnand oamenii sa se opuna regimului, incurajand pe oponentii regimului si sigur ca in conditiile de atunci, n-am facut opozitie regimului.

A fost o perioada foarte grea, cand, in ciuda faptului ca erau situatii cu care nu puteam fi de acord, totusi, eram obligat sa nu reactionez sau sa nu ma manifest impotriva masurilor pe care le lua regimul sau impotriva oamenilor regimului.

Din acest punct de vedere, a fost o perioada foarte dificila, care, as zice asa, m-a marcat intr-un sens negativ, creindu-mi foarte multe framantari sufletesti, prin faptul ca asistam la situatii potrivnice credintei mele si convingerilor mele, cand a trebuit sa nu reactionez sau sa nu ma manifest ca fiind potrivnic regimului.

C.L.: V-ati fi putut opune?

N.C.: Da, cu riscul sau cu consecinta de a nu mai fi putut ramane in functia pe care o aveam.

C.L.: Ati considerat ca, din functia pe care o aveati, puteati face mai mult pentru cei din jur?

N.C.: Da, in sensul de a-i acoperi, de a-i ajuta, pentru ca, mai ales preotii, erau foarte urmariti, erau sub observatia continua a organelor de securitate. Regimul era unul ateist, evident, sau manifestandu-se in mod ateist si oricine care nu acepta regimul, sigur ca era imediat supus rigorilor vremii respective
[c:1:d]Ori eu i-am acoperit pe toti atat cat am putut.

Atunci cand eram intrebat despre unul sau altul daca se manifesta impotriva regimului sau impotriva educatiei ateiste care se facea atunci, eu ii acopeream, spunandu-le tuturor care ma intrebau: nu va legati de cutare sau cutare, pentru ca nu va e dusman, nu va e potrivnic, e preot, e student in teologie, dar isi vede de treaba lui si nu are nimica cu regimul.

C.L.: Si il lasau in pace sau era urmarit in continuare?

N.C.: Erau permanete urmariri. (...) Trebuie sa va spun ca eu insumi in perioada
dinaintea sarcinii de arhiereu am fost arestat la un moment dat. Eram consilier aici la mitropolie si pe motivul ca am adapostit cativa fugari care venisera din strainatate in tara ca sa sustina rezistenta anti-comunista si aceia fiind arestati.

Si la cercetarile care s-au facut, au marturisit ca i-am adapostit o vreme, am fost si eu arestat in Timisoara. Am stat aproape patru luni in beciul de aici al Sigurantei, care era chiar pe strada unde se gaseste acum Mitropolia sau Centrul Mitropolitan.

(...) Sigur ca n-am denuntat pe nimeni, dar dupa patru luni am fost pus in libertate, crezand cei de la Securitate ca prin mine, sau avand eu legaturi cu fugari sau reactionari, vor putea fi prinsi si potrivnicii regimului din vremea aceea.

C.L.: Si cei care va urmareau erau chiar colegi de ai dumneavoastra? Din mitropolie? Ati aflat, stiati acest lucru la momentul respective sau ati aflat peste ani?

N.C.: Nu. Stiam chiar de atunci, in ce sens. Siguranta, ulterior Securitatea, contacta aproape pe toata lumea. Pe toti salariatii unei institutii publice. Si niciodata nu stiai care din colegi, care din prieteni, chiar erau si ei sub supravegherea si influenta
Securitatii, pentru ca puteai sa te astepti chiar si de la fratele tau de sange, sa zicem, sau prietenul tau cel mai apropiat sa fie unul din cei care contactat de Securitate si obligat sa denunte tot ceea ce stia fiecare.

As fi preferat teroarea fizica celei sufletesti

C.L.: Dumneavoastra aveti vreun regret din perioada aceea in care v-au obligat sa denuntati pe cineva?

N.C.: Nu, nu. Singurul lucru, sa zic asa, pe care l-am putut pastra in constiinta mea, in sensul ca, in ciuda presiunii sau a obligatiilor pe care le impunea Securitatea in acea vreme, n-am denuntat pe nimeni, n-am facut rau nimanui.

A fost singurul lucru pe care mi l-am putut pastra, adica constiinta de a nu fi facut rau nimanui. Dar odata ce aveam legaturi cu ei, nu mai era vorba de verticalitate.

Era cineva de la Securitate, care ma contacta saptamanal, ieseam in strada sau venea chiar la mine unde locuiam si imi cerea sa dau informatii si sigur spuneam: n-am vazut pe nimeni, nu cunosc nimic.

C.L.: Rapoarte scrise vi se cereau?

N.C.: Si in scris a trebuit sa dau, da, aproape regulat. (...) Ei voiau sa stie daca am luat contact cu cineva, voiau sa afle tot ceea ce ii interesau pe ei, legat de asa zisii fugari sau reactionari.

C.L.: V-ati intilnit peste ani cu o parte dintre cei care au facut presiuni asupra dvs?

N.C.: Nu, spre linistea mea sufleteasca, nu i-am mai intalnit.

Am fost in situatia de a ne calca pe constiinta si de a ne vinde unii pe altii

C.L.: Cum ati putea caracteriza perioada acelor ani?

N.C.: Cred ca a fost o perioada - si banuiesc ca nu numai eu eram supus presiunilor -, una din perioadele cele mai dificile si cele mai penibile in acelasi timp. Pentru noi, ca romani, eram in situatia de a ne calca pe constiinta proprie si de a ne vinde unii pe altii.

Repet. Am putut sa ma pastrez in asa fel incat sa nu fac rau nimanui, dar si astazi, legaturile care le-am avut cu oamenii Securitatii, sunt ca un fel de povara pe suflet. Pentru ca erau oamenii care, sa zic asa, sustineau regimul acela de teroare, cu care
intr-un fel am colaborat, prin faptul ca aveam relatii cu ei.

[c:2:s](...) Cred ca a fost o perioada mai crunta decat o putem descrie in cuvinte obisnuite. Sigur ca am trecut peste ea, si acuma putem vorbi cu usurinta despre acele vremuri. Dar pentru constiinta mea, a fost o perioada de teroare; aproape ca ar fi fost de preferat teroarea fizica acelei terori sufletesti la care eram supusi.

Exista un santaj al dosarelor, din afara Bisericii

C.L.: In cadrul bisericii se vorbeste despre un joc al dosarelor, care mai nou este folosit de politicieni sub forma unui santaj pentru ceea ce ai facut cu ani in urma, pe vremea Securitatii: daca ai tradat, sau nu. Se foloseste acest lucru?

N.C.: Cred ca da. Pana la un punct insa. Adica nu stiu in ce masura este vorba de un anumit santaj sau cine il face. Insa in cadrul bisericii as zice totusi ca nu a avut un efect prea mare, acest santaj a venit mai mult din afara bisericii, exercitat asupra
oamenilor bisericii.

Si poate exista si o explicatie aici. Asta pentru ca nu stiu daca cineva din oamenii bisericii, ar putea spune ca n-are un dosar. Poate cei mai tineri, dar oricare din cei care am trecut printr-o anumita perioada de timp, avem dosarul nostru.

Eu pe al meu l-am vazut, la Siguranta. Trei dosare foarte voluminoase si cred ca toti avem dosarul nostru.

Si spun asta pentru ca, asa cum spuneam, am avut de-a face cu oamenii Securitatii care ma tineau sub permanent control , care ma aveau in permanenta la dispozitia lor, trebuind sa le tin usa deschisa si sa stau de vorba cu ei.

Sigur nu le-am facut pe plac, nu le-am implinit dorintele dar nu i-am respins, nu i-am criticat, nu i-am condamnat si lucrul asta sigur ca constituie o povara pe constiinta mea.

Si cred ca aceasta povara, chiar daca nu o au toti, ar trebui s-o aiba pentru ca toti am trecut printr-o anumita perioada de timp. Singurii care poate au fost scutiti de ponoasele acelei perioade au fost cei care au reprezentat acea perioada de timp, si care au facut
politica vremii.

Dar toti ceilalti, intr-un fel, au fost victimele acelei perioade, foarte dureroase si regretabile in acelasi timp.

Interviul de fata face parte din volumul "Patriarhul", in curs de aparitie
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1231 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Mitropolitul Corneanu (Miercuri, 30 august 2006, 16:33)

  anca [anonim]

  Preasfintia sa a marturisit demult deja.
  Si Paleologu a marturisit.

  Sint trista vazind cit de lasi sint ceilalti.
 • 0 (0 voturi)    
  extraordinar! (Miercuri, 30 august 2006, 17:18)

  kelu [anonim]

  "Stimati concetateni!

  Va rog sa ma iertati ca v-am dat in gat pe vremea comunismului. Poate ca unii dintre voi ati ajuns la puscarie sau ati mierlit-o de-a binelea. Cu durere-n suflet va spun ca, sincer, imi pare nespus de rau."

  Tragic, ce sa zic! Pt. o tagma de oameni care toata viata nu au mancat decat kkt intr-un altar si si-au pierdut timpul ascultandu-i pe altii la spovedanie nu am la ce sa ma astept.

  Si astia sunt un altfel de dictatori: orice religie este facuta pt. a conduce masele de oameni (numai prostii cred ca o religie e ceva ce are legatura cu divinitatea).

  Notiunile de popa si securist sunt foarte apropiate (nu trebuie sa recunoasca nimeni nimic - toti au fost niste turnatori).

  De ce trebuie sa fie cineva ca sa imi spuna ce e bine si ce e rau?
 • 0 (0 voturi)    
  Pacat de memoria scurta a Mitropolitului Corneanu! (Miercuri, 30 august 2006, 17:21)

  Pr. Moise Paul [anonim]

  E trist ca Mitropolitul Corneanu nu vrea sa-si aminteasca RAUL pe care l-a facut celor 5 Preoti pe care i-a caterisit pt. ca erau opozanti deschisi ai Regimului ateist ceausist ca Preotul Liviu Negoita, care a fost trimis in judecata, in baza ordinului 70 B/1982, act EMIS si SEMNAT de DVS. Prin hotarirea Nr.1, din 26 ianuarie, 1982, ati semnat caterisirea preotului. Sfintul Sinod i-a respins recursul. Anchetat de securitate si expulzat in America preotul nu si-a gasit un loc vacant in parohiile ortodoxe si s-a reintors tara, unde nu s-a putut angaja nicaieri, pentru ca securitatea ii luase cetatenia.
  CORNEANU: - Da desigur, preotii au fost pedepsiti, NU PENTRU CA AU FOST DIZIDENTI, ci, unul pentru ca a divortat si s-a recasatorit, altul pentru ca AVEA abateri de ordin DISCIPLINAR, bisericesc. EU STIAM, ca ordinul VINE DE LA REGIM, SA FIE PEDEPSITI."
  - Pentru activitatea in cadrul Comitetului Crestin, pentru Apararea Drepturilor Religioase din Romania, din care faceau parte cei cinci preoti?
  - N-A FOST UN COMITET, a fost un "GRUP DE PREOTI", care "AU SEMNAT CITEVA MEMORII" de solidaritate cu preotul Calciu si "ALTELE".

  - Cum evaluati acum situatia de atunci? Considerati ca ati gresit (sau nu), semnind acele acte?

  - Evident, evident ca am gresit. E unul din motivele pentru care eu m-am simtit vinovat. Nu vreau sa exagerez, dar mi-am exprimat parerea de rau ca nimeni altul ca am cedat presiunilor Securiatii. Si repet: N-AM FOST SINGURUL! . Eu insa mi-am marturisit parerea de rau, pentru ce am facut atunci. Nu m-am gindit sa iau la mine, dar am la Timisoara, corespondenta cu preotul Calciu, caruia i-am scris ca-i cer iertare."
  Vezi: http://www.ortodox.net/article.php?story=a_spune_adevarul_73
 • 0 (0 voturi)    
  wfergfwf (Miercuri, 30 august 2006, 17:36)

  wefwf [anonim]

  Ca iti ceri iertare e un lucru pozitiv.

  Dar ca ai ajuns SUS IN IERARHIA OAMENILOR VANZANDU-I - NU e un lucru pozitiv.

  Eu zic ca acesti oameni sa FIE dati afara din sistemul de stat si sa fie lasati in sectorul privat...

  SOARTA VICTIMELOR LOR A FOST MULT MAI REA !
 • 0 (0 voturi)    
  I.P.S. Parinte Mitropolit (Miercuri, 30 august 2006, 20:07)

  demersu [anonim]

  Inalt Prea Securiste parinte, ce facem cu dreptatea ?
  Ajungerea in functie nu este un efect al colaborarii dvs. cu satan ?
  Moral este sa va luati singur canon si sa va retrageti la manastire, sau poate v-ati legat prea mult de puterea dupa care ati alergat o viata.
  Nu va sarut mana. Mi-e frica a nu fi patata de sange nevinovat.
  Dumnezeu sa va ierte.
 • 0 (0 voturi)    
  sa arunce cu piatra doar cel ce nu a gresit (Miercuri, 30 august 2006, 21:42)

  cristina liberis [anonim]

  Stimati romani ,
  atit de razvratiti, citi ani aveti? sau mai bine zis: citi ani aveati in '89? Mi se pare nedrept si jignitor totodata sa arunci cu pietre in cineva care isi recunoaste greseala. Ce stiti despre acest roman? Cit stiti din istoria noastra recenta sau de cea de dinainte de '89? Nu iau apararea nimanui, dar vorbiti in necunostinta de cauza. Pur si simplu pentru ca simtiti nevoia sa va "aratati muschii" si nu mai aveti ocazia. Imi pare sincer rau pentru faptul ca, prin intermediul meu, vorbele unui om deosebit sunt distorsionate si capata un cu totul inteles.
  Si daca tot am inceput amintind de cei care arunca cu pietre uitind de fapt de greselile lor,as vrea sa inchei cu: "iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac!"
  Cu aleasa stima pentru poporul roman razvratit impotriva oricui si oricind ,
  Cristina Liberis
 • 0 (0 voturi)    
  Iarta-i Doamne (Miercuri, 30 august 2006, 22:53)

  petru gatej [anonim]

  Aveti perfecta dreptate stimata doamna, sa arunce cu piatra doar cei care nu au gresit. Dar oare, daca acum 16 ani, cei care au gresit marturiseau acest lucru si se retrageau din viata publica lasand lectiile de etica si morala in grija celor fara de "pacat" credeti ca s-ar mai fi ajuns la situaia actuala? Daca toti cei care au contribuit, intr-un fel sau altul, la "bunul mers al regimului" ar fi spus "oameni buni eu am gresit, v-am vandut, v-am turnat va rog sa ma iertati" nu cred ca acum s-ar fi ajuns la aceasta isterie a dosarelor in care toata lumea e acuzata si toti cei acuzati se jura ca ei sunt fara pata.
 • 0 (0 voturi)    
  fiind LASI la nesfarsit ... (Miercuri, 30 august 2006, 23:22)

  Fwd [anonim]

  Marturisirea

  NOI nu am avut marturisitori adevarati niciodata in ultimii 16 ani. Este un fenomen interesant de urmarit. Fenomenul acesta nu "a prins", nu a avut nici radacini si nici crestere.

  In Romania nu au existat urmatoarele fenomene:

  1. securisti si membri PCR care sa iasa in fata si sa povesteasca liberi si neconstransi ce au facut, stiind ca nu a existat - SI NU EXISTA NICI MACAR IN ACEST MOMENT - o legislatie care sa sanctioneze apartenenta la securitate si la PCR
  2. oameni care sa iasa in fata si sa se mandreasca cu faptele lor de curaj - asa cum fac mult TOCMAI ACUM ! - din pacate si in mod curios, TOTI, absolut TOTI ascunsi sub umbra anonimatului.
  Nimeni - in 16 ani de zile - nu a dezvaluit experienta PERSONALA de curaj, cum a "rezistat" si nu a semnat angajamente; cum a "rezistat" si nu s-a facut membru de partid, etc. Aceasta marturisire nu a fost un fenomen de interes public.
  Tot la fel de interesant este faptul ca DUPA 1989 nimeni nu a demonstrat ACEST CURAJ - intrand in politica si luptand impotriva partidului securistilor, PSD+PRM+PC.
  3. nici o miscare politica nu s-a intemeiat pe ideologia unor fapte de curaj DINAINTE DE 1989. Singurul care a facut-o, PNTCD - s-a intemeiat pe suferinte celor care au fost incarcerati de comunisti intre 1954-1958 si cel tarziu in 1964.
  NICI un partid nu s-a intemeiat pe ideologia curajului IN TIMPUL DICTATURII LUI CEAUSESCU.
  4. Sa ne amintim ca am fost tara in care pana si Revolutia a trebuit sa fie facuta de catre securitate.

  Ce sa inseamne toate astea ?

  In legatura cu Mitropolitul Nicolae Corneanu - cei care arunca cu pietre sunt probabil TOTI LASII DE MAI SUS.
 • 0 (0 voturi)    
  cit de greu ne e sa acceptam ca unii sunt mai verticali decit noi? (Miercuri, 30 august 2006, 23:27)

  cristina liberis [anonim]

  da ,asa este .Este singurul roman care a recunoscut imediat dupa evenimentele din decembrie 89.Repet:singurul!
  spovedania lui a fost in fata credinciosilor ,nu in fata presei ,atunci cind ar fi fost prea tirziu ,nici in fata vreunui for superior .iar credinciosii ,cei care l-au ascultat de-a lungul anilor ,l-au iertat si acceptat sa-i pastoreasca in continuare.
  asa ar fi trebuit sa se intimple din start cu intreaga clasa politica ,sau cu inaltii ierarhi ! si cu siguranta nu se ajungea la aceasta situatie .insa ,ceea ce ma deranjeaza foarte mult la acest popor este ca huleste fara sa cunoasca.
 • 0 (0 voturi)    
  bolovanu' (Joi, 31 august 2006, 8:33)

  Ugly Kid Joe [anonim]

  D-na Cristina Liberis,

  In 1989 aveam 14 ani, nu faceam parte din multimea copiilor momiti de securitate. Faceam parte din multimea copiilor cu pariniti anchetati de securitate... tata somer aproximativ 4 ani din cauza asta, traiam cu totii din salarul mamei, pe la scoala profesorii ne sicanau si pe mine si pe sora-mea...
  Considerati ca sunt suficiente motive sa iau bolovanul si sa strivesc pe toti acei care au facut rau familliilor din Romania asa cum ni s-a intamplat noua?
 • 0 (0 voturi)    
  sa-i vedem pe restul (Joi, 31 august 2006, 9:00)

  ina [anonim]

  PRIMUL PAS A FOST FACUT. ASTEPTAM SI ALTI PREOTI SA MARTURISEASCA. ALTI IERARHI, MAI ALES, CARE AU TINUT CU DINTII DE SCAUN LA FEL CA SI CORNEANU. CE FACE OMUL PENTRU FUNCTIE!

  PREACURATE TEOCTIST, PE CAND VEI RECUNOASTE?
 • 0 (0 voturi)    
  indoiala (Joi, 31 august 2006, 9:02)

  Mara [anonim]

  "- V-ati fi putut opune?

  N.C.: Da, cu riscul sau cu consecinta de a nu mai fi putut ramane in functia pe care o aveam."

  Oare daca nu ar recunoscut, mai ramanea in "functia" pe care o avea dupa 1990, data fiind notorietatea colaborarii?
 • 0 (0 voturi)    
  Mitropolitul Corneanu (Joi, 31 august 2006, 9:36)

  Alex [anonim]

  "Nicolae Corneanu marturiseste rusinea de a fi acceptat “pactul cu Diavolul” si crede ca de aceasta povara se poate scapa prin asumarea publica a trecutului."

  "C.L.: V-ati fi putut opune?

  N.C.: Da, cu riscul sau cu consecinta de a nu mai fi putut ramane in functia pe care o aveam."

  In Sfanta Scriptura, la Iov 2:4 se spune: " Si Satana a raspuns DOMNULUI si i-a zis: " Piele pentru piele! Omul da tot ce are pentru viata lui."
  A accepta o astfel de colaborare, nu inseamna a arata ca cele spuse de diavol sunt adevarate? A fi crestin adevarat presupune sa tii la principiile credintei indiferent de consecinte. Au existat foarte multi oameni ai credintei ce nu au acceptat compromisul, indiferent de consecinte( fie ca au pierdut functie, fie chiar viata, in cazul unora). De ce ? Deoarece exista oameni care demonstreaza ca " omul nu da tot ce are pentru viata lui", si ca urmare nu sunt dispusi la a face pact cu Satana. Domnul Corneanu ...al cui slujitor este?...
 • 0 (0 voturi)    
  aberant (Joi, 31 august 2006, 9:59)

  bunicu' [anonim]

  Nimeni nu se putea opune regimului, iar calea de mijloc aleasa de mitropolit este una eleganta.

  Exceptie de la discursul sau poate face doar propriul dosar. Cert este ca avem un comportament deviant aruncand cu piatra, ceea ce arata fatarnicie. Se uita ca tortura sufleteasca este greu de dus si, mai mult decat atat, sunt multi aici care habar nu au ce inseamna sa ai colegi de birou informatori.

  Iar cei ce au fost copii ar trebui sa fie mai atenti la detalii, nimeni nu ramanea fara loc de munca pentru simplul fapt ca nu era voie sa nu ai loc de munca.

  Ori faceai puscarie ori munceai. In ambele cazuri tot inchis erai.

  O zi buna va doresc!
 • 0 (0 voturi)    
  erg (Joi, 31 august 2006, 10:43)

  wefwrg [anonim]

  Parinte, spune-ne ce ai facut bun dat fiind faptul ca e stiut ca pt a ajunge intr-o pozitie de conducere trebuiA sa preacurvesti cu Cuvantul.

  O data ce faci acest gest si MINTI sau mai pe romaneste "dai in gat" - asa ca sa iti pice bine tie (cu nuantele cerute de securisti lipsiti de coloana umana) si sa ti se ofere postul de conducere din care "sa ii aperi pe altii" si sa iti faci cateva vile... ma indoiesc ca mai poti folosi Cuvantul in scopuri benefice.

  Ca dovada comunismul care a cazut ca un bolovan - exact asa si minciunile informatorilor...

  MAI PREDICI CUVANTUL DUPA CE AI PREACURVIT CU EL ?
  MAI CREZI IN CUVANT ?
 • 0 (0 voturi)    
  MAMA MAMA CATA CREDINTA, CATA PIOSENIE ! (Joi, 31 august 2006, 11:03)

  loool [anonim]

  Cuvioase - spune-ne cate bunuri materiale ai adunat de-a lungul umilei tale vieti ?

  Cum ai reusit asta - cred ca ne facem singuri o idee.

  Deci Cuvioase - HAI CU DECLARATIE DE AVERE !

  Pun pariu ca piosenia ta a facut avere vanzand (si nu aparand asa cum sustii) SUFLETE.
 • 0 (0 voturi)    
  Strutocamila (Joi, 31 august 2006, 11:11)

  andrei [anonim]

  E titlul unei carti scrise de Vladimir Volkoff. E descrisa povestea unui preot/kgb-ist. Lucrurile au fost mult mai complicate decat par.

  E usor de condamnat si de imporscat cu noroi. Mai ales de cei care nu cunosc si care in situatia de atunci poate ca ar fi aderat de buna-voie si fara sa fie constransi la pcr si securitate. E usor de zis, "da' altii cum au rezistat"?

  E greu, e foarte greu de cunoscut ce a fost in sufletul oamenilor, la ce presiuni au fost supusi.

  In '90 si eu eram grabit sa condamn si sa arunc cu piatra. Am avut norocul sa cunosc un fost detinut la Pitesti, care mi-a mai spus cate ceva, dar foarte, foarte putin.. Fostii detinuti de la Pitesti nu prea vorbesc... Am mai citit despre acea perioada.
  Am tot respectul si admiratia pentru cei care au luptat impotriva comunismului. Nu ma grabesc sa-i condamn pe cei care au fost constransi si n-au rezistat...

  Daca tot dau unii citate, eu as zice numai atat "Cine nu a gresit niciodata sa ia piatra si sa arunce"... si.. "nu voiesc moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu".
 • 0 (0 voturi)    
  Strutocamila (Joi, 31 august 2006, 11:14)

  andrei [anonim]

  E titlul unei carti scrise de Vladimir Volkoff. E descrisa povestea unui preot/kgb-ist. Lucrurile au fost mult mai complicate decat par.

  E usor de condamnat si de imporscat cu noroi. Mai ales de cei care nu cunosc si care in situatia de atunci poate ca ar fi aderat de buna-voie si fara sa fie constransi la pcr si securitate. E usor de zis, "da' altii cum au rezistat"?

  E greu, e foarte greu de cunoscut ce a fost in sufletul oamenilor, la ce presiuni au fost supusi.

  In '90 si eu eram grabit sa condamn si sa arunc cu piatra. Am avut norocul sa cunosc un fost detinut la Pitesti, care mi-a mai spus cate ceva, dar foarte, foarte putin.. Fostii detinuti de la Pitesti nu prea vorbesc... Am mai citit despre acea perioada.
  Am tot respectul si admiratia pentru cei care au luptat impotriva comunismului. Nu ma grabesc sa-i condamn pe cei care au fost constransi si n-au rezistat...

  Daca tot dau unii citate, eu as zice numai atat "Cine nu a gresit niciodata sa ia piatra si sa arunce"... si.. "nu voiesc moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu".
 • 0 (0 voturi)    
  Sa comenteze numai cei care au trecut prin asta (Joi, 31 august 2006, 11:36)

  Iulian [anonim]

  Eu zic ca singurii cei care au reptul sa comenteze sunt cei care au fost pusi in aceeasi situatie. Adica securitatea a venit la ei si le-a cerut colaborare sub amentintare in cazul in care se opun.

  In schimb marturisirea si parerea de rau sunt de admirat si de laudat si ar trebui ca toti ceilalti sa traga invataminte.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. 19 Iulian : Si in plus, (Joi, 31 august 2006, 11:45)

  Kilu [anonim]

  Si in plus, sa comenteze si cei care spun ca "au avut curaj sa se opuna" si daca au avut acel curaj, sa ne mai spuna :

  1. de ce n-au avut acel curaj SI DUPA 1989, cand ERA LIBERTATE, sa intre in politica si sa lupte IMPOTRIVA securistilor

  2. si sa dea dovada ca CURAJUL e adevarat, sa semneze CU NUMELE ADEVARAT si orasul de resedinta - si nu sub anonimat, ca toti securistii nenorociti
 • 0 (0 voturi)    
  pt. wefwrg (Joi, 31 august 2006, 12:05)

  turnatoru sef [anonim]

  pt. erg. ->
  "La inceput a fost Cuvantul si acesta era la Dumnezeu". Ce ai vrut sa zici cu "preacurvit cu Cuvantul" ? Sti macar care e dif.
  intre <preacurvit> si <curvit>? . Sau care e diferenta intre <cuvant> si <Cuvant> ca tot te-ai jucat cu sensurile?
  Te joci de-a blasfemia si asta nu are de-a face daca era preotul turnator sau nu.

  PS: Si nu e nevoie sa tipi asa - asta arata ca ai probleme.
 • 0 (0 voturi)    
  Declaratia de avere (Joi, 31 august 2006, 12:10)

  prostie de semidoct [anonim]

  Declaratia de avere a unui calugar???????
  Cele 4 scanduri in care o sa fie ingropat.

  Mitropoliti pot fi doar calugarii. Iar calugarii prin juramant
  nu au nimic al lor.
 • 0 (0 voturi)    
  SUNTem MALFORMATI ! (Joi, 31 august 2006, 12:39)

  Turnatorii Sefi - sunt tot aco [anonim]

  Am inteles.

  Au fost vremuri grele nu se putea altfel. OK cu asta - sa zicem ca asa a fost desi nu exista cale de intors... desi dictaturile se creeaza pe uscaturile fiecarui popor. La polonezi nu a mers asa bine ca la noi - ma rog - sa o lasam cum a picat.

  Ca acesti oameni inca fac parte din structurile statutului NU PRICEP.

  Nu dorim sa facem o democratie ? O societate libera ?

  De ce cladim pe caramizile trecutului ?

  Este complet absurd ca acesti oameni (vinovati sau nevinovati) sa ramana in sistem.

  Si din pacate am avut de-a face cu copii lor - caci reprezint generatia tanara. Copii lor se lauda ca parintii lor "au muncit", ca si ei "muncesc" - de aceea standardul lor de viata e acolo unde e (de la 3 vile in sus). Daca ii iei la intrebari pe acesti copii au sa inceapa sa o lase mai moale cu muncitul si sa iti propovaduiasca alta filozofie : "pentru ca meritam !" - citat dat mot-a-mot.

  Neocomunism ?

  Suntem in continuare obisnuiti sa bem agheazma pacii - in timp ce aceeasi guzgani isi bat joc de noi.
 • 0 (0 voturi)    
  Valea Jiului (Joi, 31 august 2006, 13:16)

  brisca [anonim]

  Daca americanii manipuleaza societatile prin TV - rusii o fac prin religie.

  Se pare ca poporului roman i se potriveste religia de minune.

  Inca inghitim "perlele" acestei institutii puternic politizate.

  Nu contest ca exista si oameni buni intre ei... dar ca institutie cred ca sufera grav ...
 • 0 (0 voturi)    
  Sa comenteze numai cei care au trecut prin asta (Joi, 31 august 2006, 14:52)

  Iulian [anonim]

  Eu zic ca singurii cei care au reptul sa comenteze sunt cei care au fost pusi in aceeasi situatie. Adica securitatea a venit la ei si le-a cerut colaborare sub amentintare in cazul in care se opun.

  In schimb marturisirea si parerea de rau sunt de admirat si de laudat si ar trebui ca toti ceilalti sa traga invataminte.
 • 0 (0 voturi)    
  Rezultatul (Joi, 31 august 2006, 16:56)

  petru gatej [anonim]

  Se pare ca din toata aceasta poveste, a Dosarelor, au de castigat tot securistii de atunci, "oamenii politici sau de afaceri de azi"
  Toata lumea ii condamna pe cei care au turnat (nu vreau sa se inteleaga ca ii apar) dar nu se vorbeste nimic de cei care primeau aceste informatii, de cei care le foloseau impotriva noastra.
  Eu cred ca aceasta "dosariada ar trebui inceputa de sus in jos, nu de jos in sus"
  Am citit acum cateva zile intrun cotidian un articol cu SCURISTUL Ilie Merce. Povestea cu multa nonsalanta despre activitatea sa din perioada in care a lucrat la securitate, i se parea firesc si just ce a facut.

  De ce nimeni nu ia atitudine in legatura cu aceasta problema, de ce toti isi indreapta privirea catre cei "marunti"?
  nu credeti ca asta se doreste?
 • 0 (0 voturi)    
  mitrololit (Joi, 31 august 2006, 18:31)

  oscar [anonim]

  Toata stima N. Corneanu
 • 0 (0 voturi)    
  mitropolitul corneanu (Miercuri, 2 iulie 2008, 10:42)

  paul [anonim]

  O analiza profesionista si obiectiva facuta de jurnalista Ramona Balutescu asupra acuzelor aduse Mitropolitului Nicolae Corneanu ca s-ar fi impartasit cu ereticii o gasiti la adresa:
  http://www.greco-catolica.org/a386-Cine-sunt-ierarhii-eretici-din-Romania-anului-2008.aspx


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by