Cehii beau mai mult ca inainte, dar si economia lor creste mai repede fara ca afacerile sa li se refugieze „la negru”.

Vi se intampla la ceas de seara, cand nu mai dogoreste soarele, sa vedeti oameni care dorm pe banca din parc cu sticla de vodca sub cap? Da? Sa stiti ca nu sunt beti. Se prefac. Altfel nu se explica de ce producatorii de alcool n-au scumpit vodca, coniacul, palinca, tuica, slibovita si mastica precum au facut fabricantii de tigari. Taxa pe viciu si cresterea accizelor i-au afectat deopotriva.

Dar povestea abstinentei din statisticile romanilor e mai lunga, nu poate fi expediata cat ai da pe gat o cinzeaca de rom. La jumatatea lunii aprilie, cand s-a aflat ca alcoolul rafinat va fi taxat cu 200 de euro (pe hectolitru) in plus, reprezentantii patronilor au declarat, siguri pe ei, ca pretul „tariilor“ va creste cu mai bine de 30%.

Cand a venit insa momentul sa se faca bilantul de dupa aplicarea taxei pe viciu, ce sa vezi? Tutunul s-a scumpit in luna mai cu 9%, alcoolul - cu doar 0,8%. Iar atunci cand ziaristii au intrebat unde-s majorarile de zeci de procente, patronii de distilerii au raspuns: Asteptati sa vedeti ce se va intampla in iunie, in mai au fost niste probleme cu timbrele.

Numai ca, in iunie, tot scumpirea tigarilor a tinut capul de afis - 3%, fata de 2%. Iar in iulie, cand s-au majorat accizele, pretul tigarilor a urcat din nou „regulamentar”, cu 7,5%, cel al vodcii, coniacului si romului - cu 1,5%.

Mai ramane sa aflam ce se va intampla in august, fiindca din nou se vorbeste despre „transmiterea cu intarziere a taxelor in preturi“. Dar deja dupa trei luni la rand in care s-a tot strigat: Lupul!, parca ne vine mai la indemana sa spunem ca romanii s-au lasat de baut.

Mai ales ca, daca ne luam dupa aceleasi statistici, ponderea bauturilor spirtoase in cosul de consum a scazut de la 1% in 1996 la 0,5% in 2000, pentru a ajunge la numai 0,27% in 2006. Te pomenesti ca fiscalitatea va avea atat de multa putere de convingere, incat in 2007 ponderea va ajunge la 0,00%!

Si totusi, daca romanii au ales ca alcoolul sa nu le mai intunece mintile, de ce seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, a declarat, la o ora de maxima audienta, ca masinile care-l transporta vor fi monitorizate cu ajutorul unor sisteme GPRS? Cum pot romanii sa bea, si asta sa nu se vada in statistici? Foarte simplu: afacerile cu alcool se refugiaza in economia

subterana. Un lider de sindicat chiar a si prorocit ca productia la negru va ajunge pana la 100% fata de nivelul actual, iar multe societati care-si platesc toate taxele si impozitele vor falimenta. Avand in vedere ca asa s-a intamplat si in America pe vremea Prohibitiei, un sambure de adevar parca ar exista in ceea ce spune. Mai lipseste Al Capone.

Nu mai bem, dar ne imbolnavim de ciroza

Din pacate, economia asta subterana este extrem de dificil de masurat. In afara de faptul ca am gasit intr-un bulentin de venituri si cheltuieli ca romanii cumpara lunar 50 de grame de „tuica, rachiuri, alte bauturi”, dar consuma 250, nu stim mai nimic. Bine ca stiu strainii.

Desi romanii aproape ca s-au lasat de bauturi distilate, din datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) reiese ca se imbolnavesc de ciroza - 37 de decese la 100.000 de locuitori. Doar ungurii stau mai rau in Europa, cu 46.

Dar faptul ca romanii se imbolnavesc de ficat nu inseamna neaparat ca avem si cei mai multi oameni care trag la masea din Europa, ci mai ales ca bem bauturi de proasta calitate. OMS aduce la numitor comun bauturile alcoolice consumate, le transforma in alcool pur si ii proclama pe cehi betivi-sefi, cu o medie de 16 litri anual pe cap de adult (peste 15 ani).

Dupa cehi vin luxemburghezii care teoretic ar fi trebuit sa se plaseze pe prima pozitie. Numai ca aceasta tara este un paradis din toate punctele de vedere - din 17,2 litri de bauturi in echivalent alcool pur trebuie scazuti doi, consumati de cei care fac turism doar ca sa bea dupa pofta inimii.

Urmeaza pe pozitia a treia vestitii bautori de bere si whisky irlandezi (14,4 litri pe locuitor anual) si apoi cad lati pe trotuare ungurii (13,5 l), francezii (13,1), lituanienii (12,5 l), germanii (12,5 l), austriecii (12,3 l), cipriotii (11,6 l), portughezii (11,4). Romanii sunt hat-departe, evolueaza la categoria 7,5 litri, alaturi de sloveni. In spatele slovacilor, estonienilor, polonezilor.

Dar am intrerupt prezentarea intregului clasament fiindca au aparut deja primele semne de intrebare.

Cum de slovacii, fosti colegi de federatie ai cehilor, nu apar nici macar in top 10? Dupa atata amar de vreme petrecut impreuna au traditii diferite? Pai, daca avem in vedere ca veniturile medii brute ale cehilor se ridica la 650 de euro/luna, iar cele ale slovacilor la 510, iata un argument suficient de puternic.

Tot asa, romanii, cand li se impune o taxa noua, care le reduce puterea de cumparare, nu-si mai permit sa arunce banii pe bautura fiindca nu le mai raman pentru tigari.

Asa o fi, dar din nou intervine Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a reusit sa estimeze si vanzarile de alcool din economia subterana. De la 10,8 litri de alcool pe an, slovacii sar spectaculos la 14,4 l. Consumul cehilor creste si el, dar numai pana la 16,9 litri. Vedeti cat conteaza traditia?!

Integral in Saptamana Financiara