IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a readus in discutie dosarul sau de la CNSAS privind colaborarea cu fosta Securitate. Intr-o declaratie transmisa de Realitatea TV, IPS Teodosie a reafirmat ca nu a colaborat cu securitatea in timpul regimului comunist "decat in probleme majore ale statului".

"Nu am colaborat cu securitatea decat in probleme majore ale statului. A fost o declaratie pe care a trebuit sa o dau in necesitate de situatie, intr-un sediu de militie a Capitalei. Am scris ca nu voi colabora cu securitatea decat in probleme majore ale statului. Este ca un fel de juramant de credinta fata de tara si fata de neam. Un juramant de credinta nu de a urmari pe cineva", a spus IPS Teodosie.

IPS Teodosie a declarat ca si-a cerut deja dosarul de la CNSAS si ca acesta are "trei sau cinci file".

Inca din martie 2005, in presa a aparut dosarul de la CNSAS al arhiepiscopului Tomisului. Potrivit "Evenimetului Zilei", dosarul “Mache” cu nr. 22227 cuprinde cinci pagini: raportul privind recrutarea sa, angajamentul propriu-zis si raportul de dupa recrutare.

Aceeasi sursa cita angajamentul: "Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Procopie si al Elisabetei, nascut la 12 decembrie 1955 in localitatea Vatra-Dornei, judetul Suceava, ma angajez sa nu divulg fata de nimeni faptul ca am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea in problemele de interes major ale statului nostru. 29 septembrie 1987. Dat in fata mea V. Crainiceanu”.

Ultima fila din dosarul “Mache”, cea de-a cincea, este raportul ofiterului dupa recrutare.

“Recrutarea a decurs conform raportului si propunerilor anterioare, cu unele greutati legate in convingerea candidatului de a consemna in scris angajamentul ce si l-a luat verbal. (...) S-a stabilit o noua intilnire in 7.10 pentru a aprofunda sarcinile generale si a-l angrena pe cel in cauza mai profund cu sarcini”.

Potrivit "Evenimentului Zilei", Teodosie nu s-a mai prezentat la intalnire si nici arhiva CNSAS nu consemneaza o alta intilnire intre organele de Securitate si asistentul universitar.

Dosarul Arhiepiscopului Tomisului revine in atentie dupa ce ieri, cunoscutul parinte Iustin Marchis, paroh al bisericii Stavropoleos din Bucuresti si duhovnic al presedintelui Traian Basescu, a fost la CNSAS sa-si vada dosarul de Securitate.

Marchis a declarat ca are dosar de urmarit si a negat ca ar fi dat vreodata informatii Securitatii despre vreun cetatean roman sau ca ar fi semnat vreun angajament.

Precizarile au venit dupa ce un cotidian central l-a acuzat ca a colaborat cu Securitatea pe vremea cand era la manastirea Cozia, ghid pentru turistii straini

Presedintele Traian Basescu a cerut in ultima sedinta a CSAT de la inceputul saptamanii, desecretizarea dosarelor preotilor. Aceste dosare erau incluse pana acum in categoria celor de siguranta nationala.

Si ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu a cerut deconspirarea preotilor care au colaborat cu Securitatea. El a lasat sa se inteleaga ca exista preoti care transmiteau Securitatii informatii pe care le aflau in timpul spovedaniilor.